Hrvatska kupuje najmoćnije oružje u svojoj povijesti – vrijedi 300 milijuna dolara

Vijesti 02. kol 202410:45 0 komentara
HIMARS ispaljuje rakete
ANDREW LEESON / AFP

Hrvatska planira kupiti najmoćnije oružje koje je kopnena vojska ikada imala - višecijevni raketni bacač M142 HIMARS.

Nakon kupovine bornenih aviona Rafale, protuzračnog sustava Mistral i ugovaranja dodatnih helikoptera Black Hawk, fokus je na opremanju kopnene vojske novim moćnim dalekometnim sustavima velike paljbene moći.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, do kraja ove godine sa Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi biti potpisan ugovor vrijedan oko 300 milijuna dolara za nabavu višecijevnog raketnog bacača M142 HIMARS. Bila bi to najskuplja nabava u povijesti hrvatske kopnene vojske. Prema informacijama, pregovori sa SAD-om trajali su oko dvije godine, a nabavlja se potpuno novi sustav.

Kompletiranje nabave očekuje se u sljedeće četiri godine, a plaćanje bi se vjerojatno obavilo kroz avans i mjesečne rate. Kupile bi se, očekuje se, rakete dugog dometa.

HIMARS je izuzetno pokretljivo topničkom sustavu zemlja – zemlja na kotačima. Sustav uključuje kamion, sustav za upravljanje vatrom te kontejner s kapacitetom od šest raketa. Kupovina ovakvog sustava promijenila bi odnose u regiji. U regiji HIMARS nema nitko. U Europi ga, prema dostupnim informacijama, imaju samo Poljska, Rumunjska i Ukrajina. Nabavlja ih Italija, Latvija, Latvija i Estonija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!