Beroš: Ne znamo jesu li hakeri ukrali podatke građana

Vijesti 02. srp 202412:46 2 komentara

Vili Beroš, ministar zdravstva, na konferenciji za medije komentirao je hakerske napade na KBC Zagreb nakon što su se oglasili hakeri koji tvrde da stoje iza napada na hrvatsku bolnicu. Ministar je istaknuo da Vlada neće razgovarati s kriminalcima.

Podsjetimo, profil HackManac, koji objavljuje detalje o hakerskim napadima diljem svijeta, na društvenoj mreži X naveo je da iza napada na KBC Zagreb stoji hakerska skupina LockBit 3.0.

Hakerski napad na KBC Zagreb komentirao je i ministar zdravstva Vili Beroš: “Ova Vlada je u veljači ove godine usvojila novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti gdje imamo i Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost u okviru SOA-e. Na određenom profilu na internetu ta teroristička organizacija postavila je uvjete, stav Vlade je da se ne razgovara s kriminalcima po tom pitanju. Na Twitteru nisu dostavljeni podaci koji bi sa sigurnošću utvrdili da oni imaju podatke hrvatskih građana. To će se forenzički ustanoviti i tijeku je obrada nadležnih institucija. Napravili smo sve da podaci hrvatskih građana budu zaštićeni, ali ovi napadi nisu neuobičajeni, kriminalci nalaze nove metode pristupanju podataka, događaju se i u Americi, Pentagonu”, istaknuo je.

Hakeri tražili novac

“Moram apelirati na našu javnost da je loše čitati te podatke, a niti je moralno niti je etično. Oni neće biti objavljeni u javnom prostoru jer odgovornost medija je da štite podatke građana”, doda je Beroš.

Beroš je otkrio što su hakeri tražili: “Što bi kriminalci tražili, novac”, istaknuo je.

Na pitanje može li sa sigurnošću tvrditi da nije došlo o curenja podataka građana kaže da to nije moguće sa sigurnošću utvrditi te da je u tijeku postupanje nadležnih institucija: “U tijeku je forenzička obrada samog napada, u ovom trenutku to nije moguće reći. Informacije koje su se pojavile na profilu organizacije ne odgovaraju istini”, kazao je.

Sustav KBC-a Zagreb funkcionira

“Potpuno je jasno da nas i u budućnosti čeka borba između dobra i zla, mi ćemo se truditi zaštititi podatke”, dodao je ministar i savjetovao građane kako bi trebali postupati na internetu.

Beroš je rekao da informatički sustav u KBC-u Zagreb uredno funkcionira: “Operativno nema poteškoća u pružanju zdravstvene zaštite kao što ih je bilo u prvim danima.”

Dodao je da je dobio izvješća svih zdravstvenih institucija koje je od njih tražio.

“Ovo je svjetski odgovor na ovakvo kriminalno postupanje”, kazao je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare