Odgovor Milanoviću: Što je više objeda i laži, Gogo nam je miliji i draži

Vijesti 12. ožu 202114:06 > 16:34
Josip Regovic / PIXSELL / Ilustracija

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković dao je izjavu za medije u svezi izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Jandroković se javnosti obratio nakon današnjih optužbi predsjednika Milanovića koji je rekao da je šef Sabora ukrao dokument koji je on poslao Saboru, da je “Plenkovićev batler”…

VEZANA VIJESTI

“Sazvao sam vas kako bih reagirao na riječi predsjednika Republike jer je po mom mišljenju bitno da građani znaju o čemu se radi. Dvije su razine – osobna i meritum.

Zoran Milanovića nastavlja govoriti kao dosad. Ne mislim više odgovarati na njegove uvrede, tračeve i klevete jer sam u 18 godina na to naučio”, rekao je.

“Milanović i njegovi suradnici širili su gadosti o meni svih ovih godina, javno i tajno. Prošlo je 18 godina i ja sam predsjednik Sabora. Čini mi se da oni koji podržavaju moj rad, da se vode geslom – što je više kleveta i laži, Gogo nam je miliji i draži. Neću mu uzvraćati jer mislim da to nije dobro ni korisno”, dodaje.

Objasnio je o kakvom se dokumentu radilo:

N1

“Prijeđimo na bitno, o krađi dokumenta, to nije istina. Predsjednik Republike svjesno i namjerno krši zakone i njegov današnji govor ukazuje na to da ne želi poštovati zakone koje je donio Sabor. To nije dobro, to je zagovaranje revolucionarnog prava u kojem će neistomišljenici biti oklevetani i nedostojni za funkcije na koje su izabrani. Sabor obavlja imenovanja u skladu sa zakonom i Ustavom. U ovom slučaju imate Ustav kao najviši akt i zakon o sudovima koji opisuje proces izbora pradsjednika Vrhovnog suda. Moja dužnost je o tome voditi računa, što je definirano Poslovnikom. Zato, kad sam vidio dopis predsjednika, vidio sam da nedostaje dokumentacija. Nisam sudio o zakonitosti onoga što je napisano, samo sam konstatirao da nedostaje dokumentacija iz koje bi bilo vidljivo da je predsjednik ispoštovao proceduru. Nisam odbio zahtjev, nego sam ga vratio na doradu. Jučer mi je dao za pravo i Odbor za Ustav, a ono što mi je isto bitno velika većina ustavnih pravnika također je rekla da se predsjednik ponaša suprotno zakonu o sudovima. Svi koji ne misle kao on izloženi su baražnoj vatri, tako ne treba komunicirati.

VEZANA VIJEST

Osim toga, Milanović je pravnik, ali ne kalibra profesora ustavnog prava, mislim da nije položio ni pravosudni ispit. On nije pravni autoritet, nego se mora konzultirati. Smatram da trebamo pričekati odluku Ustavnog suda.”

Na pitanje kako sad predsjednik može dopuniti prijedlog, rekao je: “Morao bi dokazati da je kandidatkinja prošla proceduru da bi došla kao prijedlog u Sabor. Prekršio je zakon. Vidjet ću što će odgovoriti i sukladno pravnim aktima postupiti. Zna što sam mu poslao, upozoravam ga da nije dostavljena dokumentacija po kojoj bi se vidjelo da je poštovan zakon. Predsjednik Republike ovo pitanje želi tretirati politički, pokazati tko je politički jači, ali mi smo svi ispod zakona i Ustava. Ne smijemo se ponašati kao da smo iznad toga.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.