Kreću sistematski pregledi u svim županijama: Ovo su detalji i popis pretraga

Vijesti 13. ruj 202413:45 0 komentara
Pexels / Paloma Gil

U prošlogodišnjem pilot-projektu preventivnih zdravstvenih pregleda utvrđeno je da 70 % pregledanih građana ima faktore rizika za razvoj određenih bolesti.

Službeni je početak preventivnih zdravstvenih pregleda u svim županijama u listopadu, mjesecu koji je posvećen zdravstvenoj pismenosti, kažu iz Ministarstva zdravstva, piše net.hr.

Nastavak je to prošlogodišnjeg pilot-projekt preventivnih pregleda koji je proveden u pet županija, a uveden da bi se odlučilo o optimalnim modelima provedbe na nacionalnoj razini.

“Testirao se sadržaj panela koji se ispunjava prilikom pregleda, održivost programa uspoređujući model provedbe, vrijeme potrebno da se provede preventivni zdravstveni pregled, sadržaj obaveznih laboratorijskih i drugih pretraga koje se provode tijekom pregleda te mogućnosti da ovi pregledi unaprijede odazive na Nacionalne preventivne programe”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Liječnicima obiteljske medicine predstavlja se model preventivnih zdravstvenih pregleda na nacionalnoj razini.

“Sam model je definiran na temelju zdravstvenih i organizacijskih pokazatelja iz pilot-projekta kao nacionalnih, ali i globalnih podataka te smjernica Svjetske zdravstvene organizacije. U tijeku je i primjena aplikativnog rješenja temeljem kojeg će liječnici obiteljske medicine moći odabrati svoje pacijente koji ulaze u ciljanu skupinu preventivnih zdravstvenih pregleda s obzirom na stručne pokazatelje”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Rezultati Pilot projekta

U prošlogodišnjem pilot-projektu preventivnih zdravstvenih pregleda utvrđeno je da 70 posto pregledanih građana ima faktore rizika za razvoj određenih bolesti. Na daljnje nacionalne preventivne programe upućeno je 14 posto pacijenata, a 69 posto pacijenata trebalo je kardiološke i očne preglede te dijagnostiku raznih bolesti uha, nosa i grla.

“Ovi rezultati dali su smjernice kako preventivne zdravstvene preglede provoditi u svim županijama na nacionalnoj razini, te je na taj način pilot-projekt u potpunosti ispunio sva očekivanja. Iznova se potvrdila potreba za uvođenjem ovako strukturirane zdravstvene usluge u zdravstveni sustav i u konačnici, ispravnost uvođenja reformskog zaokreta prema preventivi, ranom otkrivanju bolesti te u povećanju broja zdravih godina naših građana”, kažu u Ministarstvu.

Tko će na pregled?

Pacijenti koji ulaze u ciljanu skupinu su osobe starije od 40 godina koje zadnje dvije godine nisu imale prvi ili kontrolni pregled ili nisu bile u kontaktu sa svojim liječnikom.

Ove godine uključuju se i osobe starije od 18 godina kod kojih je u zdravstvenim podacima zabilježen faktor rizika, a to je da su pušači i/ili da su pretili odnosno da imaju indeks tjelesne mase veći od 30 te koji također nisu imali prvi ili kontrolni pregled u zadnje dvije godine.

Popis pretraga

Osim obaveznih pretraga predviđene su i ostale, ciljane, kod osoba sa povećanim rizikom od razvoja pojedinih bolesti.

Primjerice, probir na spolno prenosive bolesti za osobe visokog rizika od zaraze gonorejom, klamidijom, sifilisom, HIV-om te hepatitisom B i C.

Nadalje, previđena je i jednokratna pretraga ukupnog i LDL-kolesterola radi probira na obiteljsku hiperkolestrolemiju.

Za osobe koje imaju rizik od razvoja kroničnih bubrežnih bolesti poput hipertoničara, dijabetičara, pretilih te osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezom, uključena je pretraga za serumski kreatinin – eGFR te omjer albumina i kreatinina u urinu.

Predviđena je denzitometrija za osobe u dobi od 64 godine pa nadalje te one koji spadaju u rizičnu skupinu poput frakture kuka u roditelja, frakture kralješka ili osteopenije, pušenja, povećanog pijenja alkohola, niske tjelesne mase, rane menopauze, rematuoznog artritisa te one dobnoj skupini od 45 i više godina s prolongiranom upotrebom glukokortikoida, inhibitora aromataze ili antiandrogena.

“Kada se sagledaju dodatni rizični čimbenici kod muškaraca u dobi od 65 do 80 godina koji ulaze u probir na aneurizmu abdominalne aorte, uključen je i pregled ultrazvuk abdomena. Pored svih ovih navedenih pregleda i pretraga liječnik može poslati pacijenta i na druge, u skladu s njegovom procjenom, potrebe”, kažu u Ministarstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!