Ostojić o hakerskom napadu na KBC Zagreb: Vraćeni su svi podaci koji su bili ukradeni

Vijesti 10. srp 202414:42 1 komentar
Ranko Ostojić
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić potvrdio je u srijedu da su KBC-u Zagreb vraćeni podaci, nakon što je krajem lipnja na tu bolnicu izvršen kibernetički napad, te pozvao na ulaganja u kibernetičku sigurnost.

“Odbor je prihvatio izvješće vezano za kibernetičke napade na više državnih institucija. O detaljima ne mogu, ali mogu odgovoriti da je točna bila informacija o tome da su 4. srpnja podaci vraćeni KBC-u.

Sva pitanja trebaju bit upućena zdravstvenoj ustanovi koja je bila napadnuta, ali bitno je da je SOA odradila povrat svih podataka koji su bili ukradeni”, rekao je Ostojić u izjavi novinarima nakon sjednice saborskog Odbora.

Kibernetički napadi danas su jedni od najčešćih oblika napada, naglasio je Ostojić, stoga je logično da se ulaže u kibernetičku sigurnost.

”Sve institucije koje raspolažu s osjetljivim podacima mogu biti meta napada, stoga bi njihov interes trebao biti da se zaštite. SOA može pružit podršku, ali mora imati partnera, onu drugu stranu koja bi sa svojim IT timom mogla pomoći u rješavanu problema”, napomenuo je SDP-ov zastupnik.

Na pitanje kakve bi posljedice mogao imat potencijalni napad na Registar stanovništva koji će uskoro zamijeniti Popis stanovništva, predsjednik Odbora odgovorio je da 72 državne institucije imaju sustav ranog upozorenja koji im omogućava da se obrane od kibernetičkih napada.

“Sustav pruža mogućnost obrane i zaštite svih podataka koji su izloženi raznim skupinama, a koje iz kriminalnih razloga traže određeno plaćanje da bi sačuvali te informacije ih da ih ne bi objavili. No, nijedan sustav nije magičan i nepropusan”, rekao je.

KBC Zagreb nije imao takvu zaštitu kao državne institucije, zbog toga su podaci jedno vrijeme bili ugroženi, poručio je Ostojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare