Peđa Grbin: Sabor Jandrokoviću dao faraonske ovlasti

Vijesti 19. ožu 202115:46
Peđa Grbin
Izvor: Foto: N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak da je Sabor, nakon što je potvrdio odluke svoga predsjednika koji je od predsjednika Republike zatražio da dopuni svoj prijedlog Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, dao Gordanu Jandrokoviću faraonske ovlasti.

“Hrvatski sabor je danas donio odluku kojom je skoro pa dana faraonska ovlast predsjedniku Sabora da sam na sebe preuzme ulogu Ustavnog suda i da procjenjuje mogu li neke točke, zato što s njihovim sadržajem nije zadovoljan, doći na raspravu ili ne”, rekao je Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Izrazio je žaljenje što je na to pristala gotovo cijela vladajuća većina, pa čak i neki zastupnici iz oporbe, “ne razmišljajući o tome da sutra Gordan Jandroković ovu ovlast može iskoristiti da i njihove prijedloge na stavi na dnevni red”.

“Ovime je Hrvatski sabor napravio još jedan korak u smjeru da Hrvatska sve više postane iliberalna demokracija, valjda po uzoru na Poljsku ili Mađarsku”, istaknuo je.

Jandroković nije naveo što je predsjednik krivo napravio

Grbin je naglasio da je Jandroković predsjedniku Zoranu Milanoviću vratio prijedlog na doradu bez da je ijednom riječju naveo što je predsjednik krivo napravio i kako to može ispraviti.

PROČITAJTE JOŠ

“To je još jedan pokušaj da kroz formu prikrijemo sadržaj, jednako kao što u slučaju izbora predsjednice Vrhovnog suda iz HDZ-a pokušavaju spriječiti da razgovaramo o sadržaju, a sadržaj je katastrofalno stanje u hrvatskom pravosuđu koje želimo popraviti”, poručio je.

Ocijenio je da je predsjednik Sabora danas dobio ovlast koju mu ne daju ni Ustav ni Poslovnik Sabora, a to je da diskrecijski procjenjuje je li neki akt u skladu s Ustavom ili zakonom i da na temelju toga procjenjuje može li se o tome uopće raspravljati.

“Ako prijedlog predsjednika Republike nije u skladu sa Zakonom, onda je to na Hrvatskom saboru, a ne na Gordanu Jandrokoviću da odluči”, istaknuo je Grbin.

Ustavni sud očito već napisao odluku o ustavnosti Zakona o sudovima

Ocijenio je da je, sudeći po napisima u medijima, Ustavni sud očito već napisao odluku o ustavnosti Zakona o sudovima, odnosno načinu izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Bez obzira na to što Ustavni sud o tome nije raspravljao, dodao je, očito je da je većina formirana, da je odluka donijeta, a s obzirom na stav ministra pravosuđa Ivana Malenice, naveo je, evidentno je da je on bio jedan od onih koji su tu odluku dobili na uvid.

“Takav način rada Ustavnog suda je, najblaže rečeno, sporan i zato smo više puta tražili da se novinarima omogući da prate sjednice Ustavnog suda, jer je to nužno da bi se vidjelo kako se odluke poput ovih donose, poručio je Grbin.

Svi oni koji su glasali o ovom zaključku, kazao je, danas su “zabili nož u leđa hrvatskoj demokraciji, koja će se ovom napadu koji je danas doživjela jako teško othrvati.

Jandroković dobio ovlast da bude i Sabor i Ustavni sud

Tako zaključuje jer je, tvrdi, Jandroković u jednoj osobi dobio ovlast da bude i Hrvatski sabor i Ustavni sud i da sam, po svojoj diskreciji i bez kontrole, pravila ili nadzora, donosi odluku o tome hoćemo li o nečemu uopće moći raspravljati.

Grbin je podsjetio da je predsjednik Republike rekao da će, ako DSV ponovi javni poziv, opet predložiti Zlatu Đurđević koja je najavila da će se ponovno kandidirati, te ustvrdio da to također pokazuje “svu bijedu sustava kojeg je HDZ osmislio i ove nakarade od takozvanog javnog poziva”.

“Stanje u hrvatskom pravosuđu je katastrofalno i moramo ga početi mijenjati, a jedan korak u tom smjeru bit će i prijedlog da se sazove sjednica Odbora za pravosuđe kako bi se na jedno mjestu okupili ministar, od predsjednika Vrhovnog suda do predsjednika DSV-a i da razgovaramo o evidentnim problemima u hrvatskom pravosuđu”, naveo je.

“Ako imamo suca Županijskog suda koji sudi i u uskočkim predmetima, a koji se slika s jednim optuženikom i osuđenikom koji je osuđen za podmićivanje sudaca, onda je jasno da puno toga u hrvatskom pravosuđu ne funkcionira i da je došlo vrijeme da se to počne rješavati”, poručio je Grbin.

Izbor predsjednice Vrhovnog suda mogao bi biti korak u tom smjeru, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar