Plenković poljoprivrednicima obećao 17 milijuna eura: “Dat ćemo i drugima”

Vijesti 21. srp 202316:55 2 komentara

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Savjeta za Slavoniju, Srijem i Baranju u Otoku, gdje se ponajviše govorilo o problemu svinjogojaca zbog eutanaziranja svinja.

Dao im je konkretno obećanje, s kojim bi trebali biti zadovoljni.

“Namijenili smo 17 milijuna eura za poljoprivrednike čije su svinje eutanazirane”, rekao je premijer.

Time je primirio ogorčene svinjogojce koji su ga dočekali i tražili da se ne eutanazira svinje.

“U fokus smo stavili dvije ključne teme, kako pomoći ovoj županiji nakon strašnog nevremena i drugo, kako pomoći svinjogojcima Vukovarsko-srijemske županije u borbi sa afričkom svinjskom kugom”, dodao je premijer.

Štete od nevremena su velike, naglasio je premijer, a mišljenja je da javnost u drugim dijelovima Hrvatske nije svjesna kako to sve skupa grozno izgleda u pojedinim stradalim naseljima. Najavio je pomoć Vlade rekavši d će sa svim svojim resorima dati snažnu potporu otklanjaju šteta te financijski pomoći u tom obimnom poslu.

“Kad je riječ o afričkoj svinjskoj kugi, vidimo da se poduzimaju sve mjere kako bi se suzbila i ograničila zaraza, ali i pomoglo u sanaciji štete. Imamo puno razumijevanje za te probleme. Međutim, jučer smo donijeli paket poljoprivrednih potpora u iznosu 17 milijuna eura, uz potpore za svinjogojce, a ostalima ćemo naravno dati druge potpore. Sada smo koncentrirani na zaštitu, prevenciju i smanjivanje širenja zaraze i istodobno izradu više programa potpora kako bi stali, kao što smo i do sada to činili, uz naše gospodarstvo i poljoprivredu, ovoga puta uz svinjogojstvo”, rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih sedam godina, Plenković je ustvrdio kako su oni impresivni, rekavši kako je ostvareno projekata u vrijednosti gotovo tri milijarde eura, od kojih u Vukovarsko-srijemsku županiju 650 milijuna eura.

“Te investicije idu i u gospodarstvo, i u energetiku, i u zaštitiu okoliša, obrazovanje, praktički nema domene i aktivnosti koja nije pojačana. To je rezultat naše politike još iz izborne kampanje iz 2016. godine kada smo rekli, pomoći Slavoniji sada i odmah i ti se efekti vide u svim slavonskim županijama”, ustvrdio je premijer.

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je na jučerašnju odluku Vlade vrijednu 17 milijuna eura namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima te dodala da se Ministarstvo, vezano uz afričku svinjsku kugu, obvezalo u najkraćem roku donijeti program potpore ugroženim svinjogojcima, vrijedan 7,5 milijuna eura.

“Učinit ćemo sve da broj usmrćenih svinja bude što manji, da se proizvođačima adekvatno pomogne, pri tome će nadoknade biti po tržišnim cijenama, da se matični fondovi što prije obnove, a bolest okonča”, poručila je Vučković.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić založio se za prilagodbu naredbe kojom je određeno da se u OPG-ovima koje imaju 0, 1 ili 2 kategoriju eutaniziraju svinje, rekavši kako je ona poprilično ogorčila svinjogojce koji ne razumiju zašto moraju eutanazurati svinje iako nisu zaražene. “Mislim da bi to smanjilo pritisak koji se osjeća među svinjogojcima koji su zabrinuti za vlastitu opstojnost”, rekao je župan Dekanić.

Članovi Savjeta saslušali su i izvješća o plovnosti rijeke Save od Račinovaca do Siska kao i o Javnom pozivu “Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnh škola za potrebe jednosmjenskog rata i cjelodnevne škole” i drugim temama od intersa za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Prije sjednice, premijer Plenković bio je u Vinkovcima nazočan svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Vinkovaca te otvorenju nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, a obišao je i područje grada Otoka kako bi se uvjerio u posljednice nevremena koje je i toj sredini nanijelo velike štete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare