“Spasimo Unu” poziva na hitnu intervenciju: Lokalno stanovništvo u borbi s nestašicom pitke vode

Vijesti 15. lis 202410:16 0 komentara
Udruga "Spasimo Unu"

Inicijativa 'Spasimo Unu' u utorak je pozdravila odluku Ministarstva graditeljstva kojom su građevinske dozvole za izgradnju male hidroelektrane 'Una-mlin' proglašene ništavnima i poručuju kako nastavljaju s naporima za trajnu zaštitu područja rijeke Une.

“Odluka Ministarstva potvrđuje ono što smo od početka tvrdili – da radovi izgradnji male hidroelektrane dovode do štetnog utjecaja na prirodu i da dozvole za takav zahvat nisu izdane u skladu sa zakonima Republike Hrvatske”, priopćila je inicijativa ‘Spasimo Unu’.

Dodaju kako je nužno unaprjeđenje pravnih i institucionalnih mehanizama zaštite prirode koji bi spriječili buduće pokušaje sličnih štetnih zahvata.

Prema priopćenju Ministarstva, građevinska dozvola iz 2016. te kasnija rješenja iz 2018. i 2019. poništena su zbog izostanka procjene utjecaja zahvata na okoliš i ekološku mrežu, što je u suprotnosti sa zakonskim zahtjevima. Iz Ministarstva navode kako dozvole nisu bile zakonite jer nisu provedeni potrebni postupci procjene utjecaja na okoliš i tvrde da bi nastavak gradnje uzrokovao “nepovratnu štetu za prirodu i okoliš“.

Potrebna hitna intervencija, Una pretrpila štetu

Unatoč pravnoj pobjedi, iz inicijative ‘Spasimo Unu’ upozorili su da stanje na terenu i dalje zahtijeva hitnu intervenciju. “Rijeka Una već je pretrpjela značajnu štetu – tok je preusmjeren u novonastali kanal na gradilištu, a lokalno stanovništvo suočava se s nestašicom pitke vode” istaknuli su iz inicijative, pozvavši na žurnu sanaciju područja.

Inicijativa, koja okuplja aktiviste iz Hrvatske, BiH i šire, poručila je kako će nastaviti s naporima za trajnu zaštitu rijeke Une, jednog od posljednjih divljih riječnih ekosustava u Europi.

“Ovaj korak je značajan, ali nastavljamo s naporima za trajnu zaštitu rijeke Une koja pripada svima nama – sadašnjim i budućim generacijama”, istaknuli su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!