Sve vrste smještaja u srpnju podbacile na ovom otoku: Veliki pad njemačkih turista

Ekonomija 07. kol 202416:33 0 komentara
Ilustracija / N1

Podaci Turističke zajednice pokazuju da je opala potražnja za svim vrstama smještaja pa je tako zabilježeno 4.3 posto manje noćenja u kampovima što je gotovo 400 tisuća noćenja manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Krk kao jedan od dva najveća hrvatska otoka i jedan od najturističkijih na Jadranu u srpnju je posjetilo gotovo 230 tisuća turista ili oko pet posto manje nego u lanjskom srpnju, a pad od 2,1 posto bilježi i s 1,41 milijunom noćenja, podaci su iz eVisitora o kojima su izvijestili iz Turističke zajednice otoka Krka.

Na Krku 2,7 posto manje noćenja

Na Krku su u srpnju većinom boravili strani turisti, 214,3 tisuće, što je oko šest posto manje nego u srpnju prošle godine, a njihovih 1,34 milijuna noćenja manje je za 2,7 posto.

Domaćih registriranih turista bilo je 15,5 tisuća, s oko 74 tisuće noćenja. To je 12,3 posto više dolazaka i 9,3 posto više noćenja u odnosu na lanjski srpanj. Podaci turističke zajednice pokazuju da su sve vrste smještaja u srpnju zabilježile manje noćenja nego lani i to najveći od 4,3 posto kampovi, s 397,5 tisuća noćenja, prenosi Poslovni.

U hotelima je bilo 3,3 posto manje noćenja ili 178,2 tisuće, dok je u smještaju u domaćinstvima bilo najviše noćenja, 822 tisuće, što je najmanji pad među vrstama komercijalnog smještaja, od 0,6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Ipak, najveći pad od 20 posto zabilježila je jedina velika marina na Krku, Marina Punat, s oko 2.500 dolazaka nautičara, dok je u noćenjima nešto bolje, odnosno s oko 18,5 tisuća noćenja pad je od 5,5 posto.

Jedino Malinska iznimka

Među većim gradovima/mjestima na Krku, jedino je u Malinskoj bilo više noćenja u ovogodišnjem srpnju nego u lanjskom i to za 2,4 posto, dok su ostali u minusima koji se kreću od približno dva do sedam posto.

Iz TZ otoka Krka ističu da je među tržištima u srpnju na tom otoku bilo najviše turista iz Njemačke, 23,3 posto od ukupnog broja, ali ih je došlo i noćilo devet posto manje nego lani.

Više mađarskih turista, manje Slovenaca

Slijede Slovenci kojih je također došlo manje, za šest posto, a ostvarili su tri posto manje noćenja. Treći po brojnosti bili su Austrijanci sa 7,5 posto manje dolazaka i tri posto manje noćenja.

Za razliku od njih, Mađara, koji su na četvrtom mjestu, došlo je osam posto više nego u lanjskom srpnju i ostvarili su 14 posto više noćenja. Porast na Krku imaju i s Poljacima, kojih je došlo oko dva posto više i ostvarili su deset posto više noćenja.

I Nizozemaca je u srpnju ove godine došlo 8,7 posto više nego u lanjskom srpnju i ostvarili su 18 posto više noćenja.

Rezultati srpnja odrazili su se i na ukupne rezultate otoka Krka za prvih sedam mjeseci ove godine, te su s nešto više od ukupnih 514,5 tisuća dolazaka turista i 2,65 milijuna noćenja minusi oko tri i četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_1

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!