U špinatu pronađen kadmij. Evo što su nam rekli iz tvrtke koja ga pakira

Vijesti 03. lis 202414:25 1 komentar
špinat
Pexels/ilustracija

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je u srijedu potrošače o povlačenju proizvoda S-Budget Špinat 400 g, roka trajanja 19.04.2026. zbog utvrđene povišene količina kadmija.

Što kažu iz tvrtke koja pakira proizvod?

Iz tvrtke ZMH Horvat, koja pakira ovaj proizvod, za N1 su komentirali ovaj slučaj.

“Želimo Vas informirati kako je primarni proizvođač zamrznutog špinata koji je predmet opoziva te primarni subjekt koji stavlja proizvod na tržište Europske unije iz Belgije, gdje je špinat uzgojen, prerađen i zamrznut”, navode iz tvrtke ZMH Horvat.

Dodaju da oni sporni proizvod nabavljaju već prethodno prerađen i zamrznut te ga potom u svojim pogonima pakiraju za partnere.

“U samom postupku pakiranja ZMH Horvat nema utjecaj na razinu kadmija prisutnog u proizvodu”, pojašnjavaju.

“Povišena količina kadmija utvrđena je tijekom rutinske interne kontrole kvalitete te su povlačenje i opoziv proizvoda pokrenuti od strane ZMH Horvat i SPAR Hrvatska”, rekli su nam.

Naglašavaju da su posvećeni osiguravanju proizvodnje visokokvalitetnih i zdravstveno sigurnih proizvoda, što postižu primjenom preventivnih mjera i analize rizika kroz sve faze proizvodnje.

“Naši procesi, počevši od odabira i nabave kvalitetnih sirovina od pouzdanih dobavljača (u ovom slučaju od renomiranog proizvođača iz Europske unije) te proizvodnje, pakiranja i distribucije, provode se u skladu s najvišim standardima temeljenim na načelima HACCP sustava i međunarodnog standarda IFS Food”, pojašnjavaju iz ove tvrtke.

Na kraju zaključuju da su im sigurnost proizvoda i zadovoljstvo kupaca ključni prioriteti. “Iako tvrtka ZMH Horvat nije imala izravan utjecaj na uzrok opoziva ovog proizvoda, tj. na razinu kadmija u predmetnom špinatu, iskreno se ispričavamo našim kupcima.”

Inače, kako se navodi na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kadmij spada u teške metale i smatra se kumulativnim toksinom.

Ostim toga, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IRAC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) klasificira kadmij kao poznatu kancerogenu tvar za ljude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare