Vrtić prijeti štrajkom zbog niskih plaća odgojiteljica: “Tražimo minimalne koeficijente”

Vijesti 25. svi 202410:54 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Dječji vrtić priprema se za generalni štrajk zbog neuspješnih dogovora o većim plaćama.

Otkrio je to čelnik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak nakon neuspješnog postupka mirenja u Dječjem vrtiću Križevci u petak.

“Grad Križevci ostaje pri stavu da nisu dužni poštivati članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, te nudi povećanje plaće daleko ispod zakonskog minimuma. Sindikat ne pristaje na taj prijedlog i ostaje čvrsto na stavu da traži minimalne koeficijente za radna mjesta sukladno zakonu.

Na kraju postupak mirenja nije uspio(…) Do petka, 31. svibnja do 9 sati, kada smo dogovorili slijedeći sastanak, nećemo poduzimati nikakve akcije. U petak, nakon sastanka sa predstavnicima Grada, upoznat ćemo javnost o sljedećim koracima koje ćemo poduzimati”, otkrio je Majdak.

Obustava rada

Kaže kako će biti prisiljeni organizirati generalni štrajk ukoliko ne dođe do dogovora. Štrajk će u tom slučaju u Dječjem vrtiću Križevci početi u ponedjeljak, 3. lipnja, piše Danica.hr.

Kako se doznaje, trenutačno u Dječjem vrtiću Križevci odgojiteljice s višom školom imaju koeficijent 1,23, a njihova neto plaća bez dodataka iznosi 862 eura. Sindikat tvrdi kako bi, prema zakonu, koeficijent morao biti najmanje 2,01, a osnovica 947,18 eura.

To, de facto., znači da bi plaće odgojiteljica u dječjem vrtiću trebale biti gotovo duplo veće nego sad. Gradske vlasti u Križevcima, s druge strane, ne prihvaćaju prijedlog sindikata tvrdeći kako oni pogrešno tumače zakon.

No, sindikat se poziva na službeno tumačenje Ministarstva u kojem se navodi kako osnovica i koeficijent za izračun plaće u vrtićima ne mogu biti niži od onih u osnovnim školama. Hoće li doći do štrajka i potpune obustave rada u gradskom vrtiću – znat ćemo u petak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!