Kada razmišljamo o hrani koja je najzdravija za nas, skloni smo razmišljati o voću povrću kao najboljim namirnicama. No, novo istraživanje je pokazalo da kakao, koji se nalazi u mnogim "poslasticama" može biti ključna namirnica za zdravlje srca.
Studija je analizirala niz istraživanja koja su pratila brojne čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti, navodi Express.
Ova su ispitivanja zajedno uključivala 1986 sudionika. Podijeljeni su u skupine ovisno o tome koliko su kakaa konzumirali.
U jednoj grupi, 1110 sudionika je najmanje četiri tjedna konzumiralo ili ekstrakt kakaovca ili tamnu čokoladu sa 70 posto ili više udjela kakaovca.
Kontrolnu skupinu činilo je 876 sudionika koji su konzumirali placebo, bijelu ili mliječnu čokoladu s manje od 70 posto kakaa.
Većina sudionika imala je jedno ili više zdravstvenih stanja, uključujući visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 i visok kolesterol.
To su bila područja u kojima je došlo do poboljšanja među sudionicima koji su jeli čokolade sa visokim sadržajem kakaa.
Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti
“Konzumacija kakaa pokazala je zaštitne učinke na glavne kardiometaboličke markere rizika koji imaju klinički učinak u smislu smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti”, rekli su autori studije.
Međutim, ispitivanja nisu pokazala promjenu u ukupnoj tjelesnoj težini ili indeksu tjelesne mase među ostalim pokazateljima zdravlja.
“Stoga preporučujemo konzumaciju kakaovca bogatog polifenolima kao kardioprotektivni pristup”, dodali su autori studije.
“Potrebni su dugoročni, multicentrični dobro osmišljeni testovi kako bi se potvrdili ili opovrgli naši nalazi. Osim toga, pozitivni učinci kakaovca trebali bi se pokazati i u kliničkim ispitivanjima koja procjenjuju učinke kardiovaskularnih bolesti u populaciji“, napominju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!