"Nisam u KB Dubrava došao nikoga smjenjivati, nema tu političke igre"

Vijesti 30. lis 202011:26 > 11:39
N1

Naša reporterka Matea Dominiković razgovarala je s dosadašnjim državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva i novim šefom upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava Silvijem Bašićem.

Bašić je na početku kazao kako on ovdje nije došao nikoga smjenjivati, niti je bila ideja Vlade da nekome na ružan način kaže ‘sječemo glave’. 

Ističe kako inspekcija Ministarstva zdravstva nije našla nikakve velike propuste. 

“Našli su minorne propuste koji nisu vitalno ugrozili živote pacijenata. Ogroman problem je trenutačni priljev velikog broja bolesnika”, tvrdi Bašić. 

VEZANE VIJESTI

“Kao što sam rekao, manjak medicinskog osoblja je u cijeloj našoj zemlji odavno. Ova Vlada odnosno Ministarstvo pokušavaju izbalansirati maksimalno od mogućega. Nisu nestale ostale bolesti i tim bolesnicima se mora pružiti skrb. Pokušavamo izbalansirati da covid pozitivni i covid negativni bolesnici dobiju jednaku skrb”, dodaje. 

Zašto je smijenjeno upravno vijeće KB Dubrava?

“Nastavak izvješća ministarstva zdravstva je utvrdio jednu neharmoničnost između koordinatora kriznog stožera i uprave bolnice. Upravo taj nesklad može potencijalno ugroziti ili smanjiti skrb bolesnika u budućnosti. Da se to ne bi dogodilo, reagiralo se promptno”, kazao je Bašić. 

Ističe kako je siguran da u toj smjeni nema nikakve igre. “Ovo Ministarstvo i Vlada, jedini nam je cilj da se brinemo za naše bolesnike i stanovništvo i tu politike nema”, ističe. 

Prvi potezi na čelu Upravnog vijeća bolnice

“Mi radimo ne jedan korak nego 15 koraka unaprijed. KB Dubrava je zamišljena u slučaju najveće nedaće da postane cjelokupna covid bolnica. Nažalost, očekujemo vrlo brzo da će broj covid pozitivnih prerasti sadašnje pacijente i da ćemo morati ovu glavnu zgradu pretvoriti u zgradu za covid pacijente. Oko 80 pacijenata je u zgradi koji su covid negativni. Ako zahtijevaju nastavak liječenja, bit će prebačeni u neku drugu zagrebačku bolnicu”, objašnjava Bašić. 

Tvrdi kako niti jedan liječnik neće otpustiti pacijenta kući, ako on ne može biti otpušten i da je uvjeren da se to nije dogodilo. 

O izjavi liječnika Leonarda Bressana koji je ministru Viliju Berošu poručio “I ja bih se družio sa starleticama s čašom martinija u ruci, ali nemam kad, moram brinuti o pacijentima”, kaže: “Mogu se samo na to nasmijati. Doista je vrijeme da prekinemo polarizacije i svađe. Doista je vrijeme da počnemo razmišljati što možemo napraviti da pomognemo sustavu. Još nisam nikoga čuo da sebe uključuje u rješenje problema, vrijeme je da sebe počnemo uključivati u rješenje problema”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.