AŽKZ predložila izmjene zakona vezane za pobačaj i molitelje: Te teme nisu svjetonazorske

Vijesti 09. srp 202413:30 1 komentar
Ilustracija / Davor Puklavec / PIXSELL

Autonomna ženska kuća Zagreb poručila je u utorak kako država ima obvezu pružiti potporu ženama te predložila izmjene Kaznenog zakona koje se tiču nesmetanog ostvarivanja prava žena na dobrovoljni prekid trudnoće te Zakona o javnom okupljanju vezano uz molitelje na trgovima.

“Pozivam državu da bez daljnjih odlaganja reagira i primjeni zakonske propise koji su dovoljno jasni da budu primijenjeni u modernom demokratskom društvu.

Radi se o primjeni i zaštiti načela koje je država prihvatila kada je ratificirala Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava te kada je prihvatila europsku pravnu stečevinu”, istaknula je savjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) Neva Tölle na konferenciji za medije.

Upozorila je kako molitelji stvaraju platformu za toleranciju nasilja i neravnopravnosti žena te tako pozivaju društvo na diskriminaciju žena, poručivši da država ima obaveze aktivnog reagiranja jer u protivnom i sama snosi odgovornost za posljedice koje nastaju.

“Žene ne trebaju duhovne autoritete”

Svima je jasno, dodala je, da su “klečavci” na trgovima povezani s uznemiravanjem žena ispred bolnica kada ostvaruju zakonsko pravo na pobačaj, sa zloupotrebom prigovora savjesti u institucionalnom smislu te s nepoštivanjem osnovnih principa ravnopravnosti po kojima žene ne trebaju tzv. “duhovne autoritete” jer imaju vlastiti integritet, autonomiju i same odlučuju o svim aspektima svog života, a naročito o vlastitom tijelu.

AŽKZ će prijedloge zakona danas uputiti Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu unutarnjih poslova.

Odvjetnica AŽKZ-a Sanja Bezbradica Jelavić pojasnila je kako predlažu uvođenje novog zakonskog članka u Kazneni zakon koji glasi: “Povreda prava žene na dobrovoljni prekid trudnoće”, po uzoru na druge zemlje poput Španjolske i Njemačke.

Članak bi glasio: “Tko smeta ostvarivanju prava na dobrovoljni prekid trudnoće na način da uznemirava ženu radnjama ili ponašanjem koje je neželjeno, nametljivo, uvredljivo, zastrašujuće, predstavlja psihičku ili tjelesnu prisilu ili na drugi način smeta ostvarivanje prava na dobrovoljni prekid trudnoće, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do tri godine”.

“Ove teme nemaju veze sa svjetonazorom”

Što se tiče izmjena Zakona o javnom okupljanju, predlažu da se u njega ugrade svi diskriminatorni oblici koji su propisani postojećim Zakonom o suzbijanju diskriminacije kako bi oni mogli biti pravni temelj za intervencije i za miješanje države u slobodu mirnog okupljanja.

Predlažu i dodavanje teksta u odredbu vezanu uz zabranu mirnog okupljanja i prosvjeda u blizini bolnica i remećenja mira bolesnika, tako da se zabrana odnosi i na druge ustanove i pružatelje zdravstvene skrbi te na druge primatelje usluga zdravstvene skrbi i osoblje.

Bezbradica Jelavić je poručila kako su prijedlozi proizašli iz razgovora koji su vođeni ranije vezano za druge oblike rodno uvjetovanog nasilja prema ženama pa očekuju da će prijedlozi biti pročitani i razmotreni te da će se oformiti radne skupine koje će raspraviti sve aspekte i potrebe donošenja ovih prijedloga zakona.

“Neovisno o tome tko je na vlasti, a tko je u opoziciji, radi se o temama koje nemaju veze sa svjetonazorom, imaju veze s rodno uvjetovanim nasiljem i sprječavanjem nasilja protiv žena, za postizanje svih onih ciljeva koje su na radnim sastancima s premijerom Plenkovićem bile komunicirane”, istaknula je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare