Optuženima za 160 milijuna eura štete u Ini već je blokirano više od 109 milijuna eura. Hoće li platiti štetu?

Vijesti 21. kol 202414:52 3 komentara
Damir Škugor u pratnji odvjetnika/PIXSELL/Robert Anić

Bivši direktor u Ini Damir Škugor i još šest osoba, te jedna tvrtka optuženi su u velikoj aferi s preprodajom plina iz Ine na čemu je, kako tvrdi USKOK, Ini napravljena šteta od oko 160 milijuna eura.

Do tog iznosa USKOK je došao uz pomoć vještaka koji su tijekom dvogodišnje istrage analizirali pronađenu dokumentaciju. Među ostalim pregledano je i 250 računa, ali i ostali poslovni dokumenti što su pronađeni kod okrivljenika. USKOK je danas potvrdio da je podigao optužnicu, a nastavak kaznenog procesa zasigurno će biti dug i složen.

Oduzimanje nezakonite imovine

Ukoliko budu proglašeni krivima Škugor i ostali morat će državi vratiti imovinu što su ju nezakonito stekli. Osim toga, USKOK će tražiti i oduzimanje i sve one imovine za koju neće moći dokazati porijeklo, odnosno nerazmjer u imovini.

USKOK tvrdi da je uspio detektirati imovinu okrivljenika u Hrvatskoj i inozemstvu koja potječe od počinjenja kaznenih djela kao i sve daljnje oblike imovine nastale iz novčanih sredstva pribavljenih kaznenim djelima. Drugim riječima istražitelji su pronašli ilegalnu zaradu, te rekonstruirali u što je sve nezakonito zarađeni novac ulagan.

Koliko je novca blokirano?

USKOK navodi da su do sada uspjeli blokirati ukupno 109.300.000 eura. Riječ je o čak 103.000.000 eura u novcu, 2.000.000 eura u udjelima u fondovima i kriptovalutama, 4.000.000 eura u nekretninama i 300.000 eura u vozilima.

Dakle, ako budu proglašeni krivima sva ta imovina će Škugoru i ostalima biti oduzeta. Ostatak štete, ako bude dokazana, morat će podmiriti na neki drugi način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare