Meteorologinja DHMZ-a otkrila do kada će trajati toplinski val

Vijesti 11. srp 202418:50 > 12. srp 2024 07:04 0 komentara
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Meteorologinja DHMZ-a Danijela Vlašić razgovarala je s našim Bornom Šmerom o toplinskom valu i koliko dugo možemo očekivati da će trajati.

“Ova toplina će potrajati. Zasigurno još deset dana. Prema dugoročnim prognozama cijelo ljeto nas očekuju slične temperature zraka”, kazala je Vlašić.

Temepratura zraka danas je u većini Hrvatske prelazila 35 Celzijevih stupnjeva, a noćne se nisu spuštale ispod 20, a u nekim mjestima nisu išle ispod 25 stupnjeva.

“Vlaga je visoka. Ona temperatura zraka koja bi ljeti bila najugodnija je da su minimalne noćne između 17 i 19 Celzijevih stupnjeva, maks dnevne između 27 i 29 kako je to nekada, u prosjeku, i bilo.”

N1

Ljeto se pretvorilo u jedan veliki toplinski val

“Toplinski valovi jesu karakteristika klime Mediterana i oni su se i prije pojavljivali, ali prije su bili jednom u pet ili deset godina, a sada tijekom ljeta imamo nekoliko puta toplinske valove, pa se cijelo ljeto pretvori u jedan dugi toplinski val, s konstatnim upozorenjima – od žutog do crvenog, kada svi aktivno patimo. Tako je već zadnjih deset godina. Nažalost, čini se da će tako i ostati za naših života.”

To je sada nova klima u kojoj živimo, tvrdi Vlašić.

Vlašić je spomenula kako su u srijedu u 21 sat na plaži u Rijeci bila 32 Celzijeva stupnja, što se prije rijetko kada događalo.

“To je zbog tog toplog zraka koji je nad nama nemilosrdno – i na višim i na nižim nadmorskim visinama. Osvježenje je teško potražiti čak i u Gorskom kotaru gdje je također temperatura zraka visoka jer se radi o zračnoj masi koja je nad našim područjem”, poručuje Vlašić i dodaje kako ta zračna masa stiže iz Afrike, zajedno sa saharskom prašinom, odnosno pijeskom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!