Milanović nabrajao što bi mijenjao ako postane premijer. Spominje mirovine, banke, dopunsko, apartmane…

Vijesti 27. ožu 202407:04 1 komentar

Predsjednik RH Zoran Milanović u velikom intervjuu za N1 u utorak s našom Natašom Božić Šarić razgovarao je o nadolazećim parlamentarnim izborima i političkim aktualnostima, a otkrio je i koji bi bili njegovi prvi potezi postane li novi predsjednik Vlade.

Prva stvar bi bile mirovine, govori.

“Prvo bih se pozabavio mirovinama koje ispadaju iz svih lažljivih priča o nominalnom rastu plaća, a pad standarda umirovljenika – prosječna mirovina je pala.

Događa se propadanje zemlje. Radit ćemo sve da mirovine budu 50 posto prosječne plaće. To je 750 mil. eura u proračunu, to Hrvatska može bez problema izdržati. Zakonima, za koje ne treba dvotrećinska većina. Imamo situaciju gdje HDZ obećava 25 posto povećanje mirovina, 35 posto povećanje plaća u odnosu na sadašnju prosječnu, na cirka 1600 eura. Znači prosječna mirovina će i dalje zaostajati za prosječnom plaćom. Ovo je pisala umjetna inteligencija, ali niska”, kazao je Milanović.

Također se zalaže i za uvođenje ekstra poreza prema trgovačkim lancima i to “većim nego što plaćaju sada, a to će vezati i uz plaće koje isplaćuju”.

Komentirao je i kako bi oslobodio institucije: “Tako da sve HDZ-ovce otpustimo. Glavni državni odvjetnik? Ovaj (op. a. Turudić) odlazi, to je jasno.”

Zdravstvo, studiranje, migranti…

Milanović je najavio i novo rješenje za Ustavni sud i još neke poteze: “Velika borba za pravo malog hrvatskog čovjeka da iznajmljuje svoje nekretnine. Ono što iznajmljuje naš čovjek, taj će biti zaštićen. Svi ovi izvana koji ovdje grade mastodonte, bit će pravila kao u Austriji. Spriječit ćemo i betonizaciju.”

“Na sveučilištima i visokim školama će sve biti besplatno. I doktorati. Pacijenti s iskaznicom dopunskog osiguranja moraju u privatnim bolnicama, poliklinikama imati isti tretman kao klijenti koji plaćaju. Dakle, besplatno. I to će biti uvjet da liječnici iz javnih bolnica mogu raditi privatno. Porezi na banke”, dodao je Milanović.

Kazao je i da nije za ukidanje županija. “Možemo govoriti o spajanju nekih županija. Broj općina, još nisam sreo nikoga tko je rekao da treba ukinuti njihovu općinu. Veća razina decentralizacije, gradovi će na obali imati veće ovlasti za raspolaganje morskim dobrom, sad trpe zulum županije.”

Što se tiče migrantske krize, Milanović se zalaže za jači angažman policije. Komentirao je i kakav bi odnos imao prema EU-u i NATO-u.

“Poštovanje, ali čvrst stav. Pravo Hrvata u BiH – ljudi kojima budem na čelu će odmah dobiti instrukcije da se u Brxellesu ponašaju skoro ultimativno”, rekao je.

Dodao je da ne bi glasao za pomoć u naoružanju Ukrajine, ali humanitarnu pomoć bi podržao.

Cijeli intervju predsjednika Milanovića za N1 pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare