Putopisac koji putuje s invalidskim kolicima otkrio svoje najopasnije putovanje

Lifestyle 24. tra 202321:26 0 komentara
N1

Putnik, putopisac, bloger i motivator, Slaven Škrobot, gostovao je u Newsnightu gdje je govorio o svojoj strasti o putovanjima.

Jedan skok u more mu je u potpunosti promijenio život te je ostao trajno oduzet od prsa nadolje i ovisan o invalidskim kolicima.

Škrobot se upravo vratio iz jugoistočne Azije, gdje je putovao s asistenticom Laurom, a ruta je uključivala Singapur, Kuala Lumpur, Indonezija, Tajland, Kambodža, Vijetnam, Bali i ponovo Singapur.

“Za takvo nešto je potrebna jako velika volja i naravno to sve košta. Mi ne možemo baš ići na buseve pa stu to sve privatni transferi, ali sve košta”, rekao je.

“Putovanje izgleda dosta uzbudljivo, ako da je sve novo i ne istraženo. Putovati na te destinacije u kolicima je kao kad su ljudi putovali prije 20, 30, 40 godina kada nije bilo aplikacija i interneta ili drugih pomagala. Ja volim otići na destinacije koje nisu baš za kolica. Najveći problem mi predstavlja obavljanje nužde i tuširanje. Sa sobom moram nositi toaletni stolac koji je veliki kofer od 20 kila i to je problem nositi. Naravno, tu je i smještaj jer većina tih smještaja nema slike WC-a, pa moram paziti da nema stepenica ili nekih drugih prepreka”, rekao je Škrobot.

Kaže da nikada nije odustao od nekog puta zbog takvih prepreka. Biciklirao je na posebnom prilagođenom biciklu na ruke od Hrvatske do Turske, odnosno sirijske granice. “Cilj projekta je bio je skupiti novce za takve bicikle. S obzirom da je to bilo tijekom zime, a ja nemam termoizolaciju, bilo je jako teško”, otkrio je.

“U Grčkoj mi se dogodilo dva dana za redom da sam skoro dobio moždani udar i doktor mi je rekao da odustanem, ali nisam”, dodao je.

Sve objave, pisanja i uređivanja je radio sam. “Bili smo tamo za vrijeme korone, a opcija odlaska u bolnicu u to vrijeme nije mi bila opcija”, rekao je.

Ne smatra da je takvo putovanje opasno, ali da nosi određeni rizik, da. “To nosi nevjerojatnu nagradu i satisfakciju. Činjenica da sam sam napravio nešto što nitko prije nije”, istaknuo je.

Dodao je da ga najviše sada zanima Bliski Istok i Afrika te da bi volio biciklom proći od Zagreba do Senegala za što bi mu trebalo oko pola godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!