Oglas

Kolači bez brašna: Recepti za zdrave i ukusne deserte koje će djeca obožavati

author
N1 Info
31. kol. 2022. 15:40
kolač, kolači, čokoladni kolač
Shutterstock (ilustracija) | Shutterstock (ilustracija)

Ako želite brz i jednostavan desert koji vam neće teško sjesti na želudac, isprobajte neke od recepata koje donosimo.

Oglas

U doba naših baka bilo je nezamislivo napraviti kolač bez glavnog sastojka – brašna. No, danas sve više ljudi ne podnosi protein gluten koji je prisutan u mnogim žitaricama, a nipošto ga ne smiju konzumirati osobe koje boluju od celijakije.

Celijakija je autoimuna bolest u kojoj gluten aktivira imunološki sustav koji potom oštećuje sluznicu tankog crijeva. Zbog toga se u njemu teže apsorbiraju hranjivi sastojci. Neke osobe koje jedu gluten uopće nisu ni svjesne da imaju celijakiju, no njihovo tijelo to pokazuje čestim proljevima, nadutošću, naglim gubitkom kilograma, anemijom i sličnim pokazateljima te bolesti.
Osobe koje boluju od celijakije tako ne smiju jesti pšenicu, raž, ječam, pir i nekada i zob jer se kod proizvodnje ona često kontaminira pšenicom i drugim žitaricama s glutenom. Deserti s brašnom, stoga, za osobe od celijakije ne dolaze u obzir, kao ni za one koji imaju alergiju na gluten.

Ipak, postoji jako puno deserata za čiju pripremu nije potrebno brašno, a jako su ukusni!

Kolač od badema i kokosa


Sastojci:

Biskvit:

- 6 srednjih jaja

- 200 g šećera

- 200 g badema oguljenih i sitno mljevenih

- 200 g kokosovog brašna

Glazura:

- 200 g krem sira

- 100 g maslaca

- 100 g šećera u prahu

- ribana korica 2 limete

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer. U drugoj zdjeli napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. U kremu od žumanjaka lagano umiješajte snijeg potom mljevene bademe i kokos.

Kalup za kolač promjera 24 cm namastite maslacem, a na dno stavite papir za pečenje. U njega ulijte smjesu za biskvit i pecite ga 30 minuta na 180°C. Kako ćete znati da je biskvit pečen? U njega gurnite čačkalicu – ako se na nju ništa ne lijepi, gotov je. Pustite da se biskvit potpuno ohladi.

Za glazuru pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom u prahu. Zatim mu dodajte sir i sve dobro povežite te na kraju polovicu korice limete. Glazuru rasporedite po biskvitu te vrh ukrasite ostatkom korice limete.

Čokoladni browniesi bez brašna


Sastojci

Tijesto:

- 70 g otopljenog maslaca

- 4 velika jaja

- 80 g kakaa

- 200 grama šećera

- 90 g smeđeg šećera

- 1 žličica ekstrakta vanilije

- 75 g nasjeckane mliječne čokolade

- prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C, a lim za kolač obložite papirom za pečenje. Izmiksajte maslac sa šećerom i dodajte ekstrakt vanilije. U drugu zdjelu dodajte jaja te ih istucite vilicom dok se na vrhu ne pojave mjehurići.

Jaja dodajte maslacu i šećeru, dodajte kakao i sve sjedinite. Potom dodajte čokoladne mrvice i sol te smjesu ulijte u kalup. Kolač pecite oko 30 minuta ili dok sredina nije poput pudinga – čvrsta, ali žilava. Ohlađeni kolač stavite u hladnjak sat dva na dodatno hlađenje.

Puding od avokada i banane


Sastojci:

- 1 zreli avokado

- 1 velika banana

- 2 žlice meda

- 2 žlice kakaa

- 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Avokado prerežite na pola, maknite košticu te meso odvojite od kore. Stavite ga u blender te mu dodajte bananu narezanu na kolute. Dodajte ostale sastojke i sve izmiksajte u glatku kremu. Kremu stavite u male zdjelice i rashladite prije posluživanja.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama