Pet opasnih nuspojava konzumiranja previše jaja

Lifestyle 09. ruj 202420:22 0 komentara
Jane Doan / Pexels

Jaja su dobila imidž savršene hrane; čuvaju zdravlje srca, minimalno su procesuirana, puna proteina (čak šest grama po jajetu!), a potpomažu i rad mozga.

Međutim, kao i svemu, ključ je u umjerenosti. Neki ljudi ni u kojem slučaju ne bi trebali pretjerivati s jedenjem jaja, a to se posebice odnosi na one koji imaju rizik od srčanih bolesti ili dijabetes.

Koliko jaja je previše?

Jedna porcija je jedno jaje. Većina zdravih ljudi može pojesti sedam jaja dnevno bez ikakvog rizika za zdravlje srce.

Studija iz 2018. pokazuje da konzumiranje 12 jaja tjedno kroz tri mjeseca nije utjecalo na porast rizika od srčanih bolesti kod ljudi s preddijabetesom i dijabetesom drugog tipa.

Evo pet mogućih nuspojava koje ćete vjerojatno doživjeti ako steknete naviku jesti previše jaja.

Možda konzumirate previše kolesterola

Još uvijek postoji mnogo rasprava o tome podižu li jaja kolesterol. Desetljećima su stručnjaci vjerovali da kolesterol u žumanjcima izravno pridonosi povišenom kolesterolu u krvi; međutim, sada se čini da drugi elementi u prehrani i zdravstvenoj povijesti osobe mogu imati veći utjecaj. Obiteljska anamneza glavni je pokazatelj razine kolesterola u krvi, a većinu kolesterola u našoj krvi proizvodi jetra, a ne unosimo hranom.

Ipak, jaja sadrže velike količine kolesterola – oko 190 miligrama, što je više od 60% od 300 miligrama koliko je prije preporučeno kao dnevna granica Dijetetskim smjernicama za Amerikance. (Od 2015. Smjernice više ne preporučuju određenu granicu, već jednostavno navode da bi konzumacija kolesterola trebala biti “što je niža moguća.”)

Ovisno o drugim namirnicama koje vaša prehrana uključuje, možete brzo premašiti dnevne smjernice za kolesterol jedući više jaja po dan.

Mogli biste povećati rizik od srčanih bolesti

Većina stručnjaka se slaže da jedno jaje dnevno ne povećava rizik od srčanih bolesti. Zapravo, velika studija na pola milijuna odraslih Kineza otkrila je da do jedno jaje dnevno zapravo smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane, pretjerivanje i doručak koji se sastoji od tri ili četiri jaja svako jutro mogla bi biti druga priča. Studija iz 2019. povezala je unos preko 300 miligrama kolesterola dnevno sa 17% većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i 18% većim rizikom od smrti. Velika meta-analiza iz 2022. objavljena zaključila je da su veća dnevna konzumacija jaja i ukupni kolesterol u prehrani povezani s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Dodatna istraživanja mogla bi razriješiti godine naizgled proturječnih dokaza o jajima i srčanim bolestima, ali za sada je vjerojatno mudro jesti jaja u umjerenim količinama za zdravlje srca, prenosi Eat This.

Mogli biste se udebljati

Ako vaša omiljena jela za posluživanje s jajima uključuju tešku hranu poput masnih kobasica, kolačića, slatkih palačinki, kave obogaćene vrhnjem ili čak jednu ili dvije mimoze, doručak bi vas mogao opteretiti — doslovno. Možda ćete primijetiti da vam se težina polako povećava ako jedenje visokokaloričnog doručka s jajima postane dnevna navika.

Za optimalno zdravlje i težinu isprobajte hranjivije dodatke za svoja jaja, poput svježeg špinata, paprike narezane na kockice ili narezanih rajčica. Dodat ćete boju i antioksidanse za puno manje kalorija!

Mogli biste povećati rizik od dijabetesa

Moguće je da jedenje velikih količina jaja također može povećati rizik od drugog kroničnog stanja.

U studiji iz 2009. u časopisu Diabetes Care, ljudi koji su jeli više od sedam jaja tjedno imali su veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje jaja.

Unatoč tome, druga su istraživanja otkrila da konzumacija jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin kod ljudi s predijabetesom i tipom 2, a Američko udruženje za dijabetes preporučuje jaja kao izvor proteina.

Možda ćete na kraju jesti više nezdrave hrane

Kuhanje jajeta ne mijenja njegovu nutricionističku vrijednost – ali ono s čime ga kuhate sigurno može. Mnogi ljudi prže svoja jaja na maslacu ili ih poslužuju s prerađenim mesom s visokim udjelom masnoće i natrija poput slanine ili šunke.

Na taj način jaja mogu biti sredstvo za nesvjesno konzumiranje viška zasićenih masti, natrija i kalorija. To (možda više od samih jaja) može dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!