Pet čimbenika rizika za razvoj bolesti jetre

Lifestyle 19. kol 202415:57 0 komentara
žena pije vino
Pexels/Ilustracija

Jetra je čudesan organ. Svaki dan proizvodi žuč, pretvara hranjive tvari iz vaše prehrane, čisti toksine iz krvi, razgrađuje masnoće, alkohol i lijekove, kontrolira razinu šećera u krvi i hormona, skladišti željezo i još mnogo toga.

Dr. Saleh Alqahtani, direktor kliničkog istraživanja jetre za Johns Hopkins Medicine, napominje da ne biste trebali čekati da se pojave simptomi kako biste počeli obraćati pozornost na mogućnost bolesti jetre, piše hopkinsmedicine.

Ovo su pet najvećih čimbenika rizika za razvoj bolesti jetre.

Izloženost toksinima

Iako je jetra odgovorna za čišćenje krvi od toksina, pretjerano izlaganje toksinima može biti štetno. Pročitajte oznake upozorenja na kemikalijama koje koristite u kući i operite voće i povrće prije konzumacije kako biste bili sigurni da ne probavljate pesticide.

Štetni dodaci prehrani

Samo zato što je dodatak označen kao “prirodan” ne znači da je dobar za vas – mnoge biljke i dodaci povezani su s oštećenjem jetre.

“Dvadeset posto ozljeda jetre u SAD-u uzrokovano je biljem”, kaže dr. Alqahtani. Uzimanje više od jednog lijeka ili biljke koja djeluje na jetru može pogoršati problem. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima i dodacima koje uzimate, čak i o povremenim lijekovima ili lijekovima koji se izdaju bez recepta.

Previše alkohola

Alkoholna masna jetra, koja uzrokuje upalu jetre (alkoholni hepatitis), eventualno stvaranje ožiljaka (ciroza), pa čak i rak jetre, proces je koji počinje nakon samo četiri alkoholna pića dnevno za muškarce i dva za žene. Dok se pojave simptomi, vaša jetra može biti nepopravljivo oštećena.

Pretilost, dijabetes ili visok kolesterol

Ova stanja mogu uzrokovati nealkoholnu masnu bolest jetre, koja također može dovesti do ciroze i raka jetre.

“Masna jetrena bolest je najbrži rastući razlog u svijetu za potrebu transplantacije jetre,” kaže dr. Alqahtani. Kao i kod alkoholizirane masne jetre, može se preokrenuti u “masnoj” fazi smanjenjem unosa jednostavnih ugljikohidrata poput kruha i šećera te jedenjem više voća, povrća i proteina.

Povijest bolesti jetre

Bez obzira jeste li vi ili član obitelji imali bolest jetre, možete biti osjetljiviji na bolesti jetre. Na primjer, hepatitis B ili C i hemokromatoza su čimbenici rizika za rak jetre. Ako je bliski rođak ikada imao genetsku bolest jetre, kao što je hemokromatoza, Wilsonova bolest ili nedostatak alfa-1-antitripsina, trebali biste paziti na simptome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!