Slovenija slavi jubilej državnosti, Pahor poziva na smirivanje političkih duhova

Regija 25. lip 202107:04
Izvor: Jure Makovec / AFP / POOL, Ilustracija

Slovenski predsjednik  Borut Pahor pozvao je pred proslavu Dana državnosti kojim zemlja u petak slavi 30. obljetnicu proglašenja nezavisnosti na smirivanje političkih tenzija između desnice i ljevice i traženje konsenzusa kako će se država razvijati idućih 30 godina.

“Mržnje u našem društvu ne smije biti”, kazao je u poduljem razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši kako su političke razlike legitimne i dijalog različitosti u demokraciji potreban, no da “mržnja nema politički legitimitet.

“Mali smo narod,  jedan od drugome smo ovisni,  a različitost i dijalog povećavaju i sigurnost našeg društva”, kazao je Pahor.

Pozvao je domaće  političke aktere da se ugledaju na vrijeme prije osamostaljivanja i stvaranja države prije tridesetak godina, kad je nad političkim razlikama i različitim gledanjima prevladala spoznaja da se veliki cilj može postići samo suradnjom i zajedničkim djelovanjem jer je “pametna politika” izbjegla da se razlike pretvore u neprijateljstvo i govor mržnje.

Pahor je sugerirao da je Sloveniji umjesto političkih svađa sada potreban “treći” nacionalni konsenzus, nakon prvog koji je omogućio stvaranje države i drugog kojim je Slovenija ušla u EU i NATO savez, kako bi država i društvo mogli brže napredovati i suočiti se s izazovima 21. stoljeća.

Središnja proslava Dana državnosti 25. lipnja održat će se u Ljubljani, na Trgu republike pred zgradom parlamenta, a na nju su pozvani i premijeri susjednih  država.

Kako javljaju slovenski mediji, dolazak su potvrdili austrijski, hrvatski i mađarski premijeri, a dolazak talijanskog premijera Marija Draghija još nije posve siguran.

Svečanost pred parlamentom na koju su pozvani i građani počet će u 21 sat, uz prijenos na javnoj televiziji i prigodan kulturni program, a u istoj će prilici biti obilježen i početak drugog predsjedanja Slovenije Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine.

Svečani govornik uz Dan državnosti je predsjednik Borut Pahor, a pozdravne govore s čestitkama imat će i premijeri susjednih država, prema medijima.

Okupljenima  na Trgu republike govorit će o preuzimanju predsjedništva Vijeća EU-a premijer Janez Janša i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Prije večernje svečanosti u parlamentu će se održati svečano zasjedanje Džavnog zbora i Državnog vijeća, no prema medijima, neki od oporbenih prvaka s ljevice i centra rekli su da zbog načina na koji djeluje vlada Janeza Janše neće prisustvovati svečanosti, nego se radije pridružiti s prosvjendicima protiv vlade u petak popodne.

Sudjelovanje su iz sličnih razloga navodno kao pozvani gosti otklonili i nekadašnji predsjednici Milan Kučan i Danilo Tuerk, prenijela je u četvrtak Slovenska televizija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar