Bivši policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 22 i pol godine zatvora

Svijet 25. lip 202122:53
Derek Chauvin
Izvor: Pool via REUTERS

Bivši policajac Derek Chauvin je u petak osuđen na 22 i pol godine zatvora zbog ubojstva Georgea Floyda prilikom njegova uhićenja u Minneapolisu u svibnju 2020. godine koje je izazvalo zgražanje ljudi diljem svijeta,

Porota je u travnju, nakon suđenja koje je smatrano prijelomnim trenutkom u povijesti američke policije, Dereka Chauvina proglasila krivim pro svim točkama otpužnice.

Tužitelji su za Chauvina tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog kaznenog djela, dok je obrana tražila uvjetnu kaznu.

Video bijelog policajca Chauvina, koji kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda više od devet minuta, izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći prosvjedni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Sudac Peter Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužitelji pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floyda.

George Floyd
REUTERS/Nicole Neri

Sudac je ocijenio da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Floydu okrutno, da je počinio zločin kao dio skupine s tri druga policajca te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov odvjetnik, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao “pogreška učinjena u dobroj vjeri”.

Chauvin je sudjelovao u uhićenju Floyda zbog sumnje da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Floydovo uhićenje su, poput Chauvina, otpuštena dan poslije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubojstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar