U 2023. godini u EU je ubrano 48,3 milijuna tona krumpira, što je blagi porast u usporedbi s 2022. kada je ubrano 47,5 milijuna tona.
36.7 posto manje nego dvadeset godina ranije
Međutim, bilježi se dugogodišnji pad u ubranoj proizvodnji krumpira; razina proizvodnje u 2023. bila je 27,9 milijuna tona manja nego u 2000., što je jednako padu od 36,7%.
Ove informacije proizlaze iz detaljnog članka Statistics Explained koji je u srijedu objavio Eurostat, a koji se bavi farmama u EU-u koje proizvode krumpir, proizvodnjom i cijenama krumpira, kao i trgovinom krumpirom.
Na razini zemlje, Njemačka je bila najveći proizvođač krumpira u EU-u 2023. (11,6 milijuna tona, 24,0% ukupnog EU-a), a slijede je Francuska (17,9%) i Nizozemska (13,4%). Zajedno, ove 3 zemlje EU-a činile su većinu (55,4%) ubrane proizvodnje krumpira u EU-u 2023.
Svega 2.5 posto farmi – organski
U EU je 2020. godine bilo 9,1 milijun farmi, od čega je jedan milijun farmi proizvodilo krumpir.
Godine 2020., 25 tisuća poljoprivrednih gospodarstava u EU proizvodilo je krumpir prema metodama ekološke proizvodnje. To predstavlja samo 2,5% svih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode krumpir.
Austrija je imala najveći udio poljoprivrednih gospodarstava koja su proizvodila krumpir organski (25,6%).
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare