ANKETA / U travnju, svibnju, usred ljeta… Kad biste vi na izbore?

tigerlily713 from Pixabay

Mandat vladajuće koalicije traje do rujna pa će Hrvati ove godine, među ostalim, birati predstavnike zakonodavne vlasti, a time i izvršnu vlast. No, još uvijek nema naznaka kad bi mogli biti parlamentarni izbori iako je HSLS-ov partner u Vladi na N1 televiziji iznio svoje spekulacije.

Podsjetimo, hrvatske birače u ovoj superizbornoj godini očekuju europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Za sada je poznat samo datum izbora za Europski parlament, oni će se održati od 6. do 9. lipnja, o datumu parlamentarnih se još nagađa, dok će se prvi krug predsjedničkih izbora održati krajem godine, u prosincu.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i partner u Vladi, rekao je prošli tjedan u N1 Studija uživo kod Igora Bobića da je uvjeren da će izbori biti u travnju ili svibnju. Napomenuo je da nema interne informacije, već se radi o njegovom osjećaju.

Krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora je sredina rujna.

Politički analitičar Ivan Rimac napominje da je problem s parlamentarnim izborima što iz perspektive vladajuće stranke ovise o rezultatu onih za Europski parlament, čiji datum održavanja u Hrvatskoj je fiksiran 9. lipnja.

Rimac smatra da si HDZ ne želi dopustiti izbore nakon europskih, budući da na tim izborima nikad nisu ostvarili veliki uspjeh. Forsiranje rokova prije europskih izbora, rekao je, HDZ-u je dobrodošlo sve dok suvereno vlada parlamentarnom većinom.

Što vi mislite, kad bi se trebali održati parlamentarni izbori – u proljeće, ljeto, jesen – recite nam u anketi!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.