Doznajemo kako će bivša direktorica optužena u aferi INA rušiti optužbe za preprodaju jeftinog plina

Crna kronika 22. kol 202421:50 1 komentar
Slavko Midzor/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu jučer je odredio sutkinju Danielu Kustec za predsjednicu optužnog vijeća koje će razmatrati optužnicu zbog pljačke Ine.

USKOK je jučer potvrdio da je protiv bivšeg direktora u Ini Damira Škugora i još šest osoba, te tvrtke OMS-Upravljanje podigao optužnicu zbog 160 milijuna eura štete napravljene Ini na jeftinoj prodaji plina.

Detalji optužnice

Inin plin je, kako navodi USKOK u optužnici, tijekom 2021. i 2022. Škugor prodavao OMS-Upravljanju, te Plinari istočne Slavonije, a te su ga tvrtke dalje preprodavale po tržišnim cijenama koje su se kretale u rasponu do 346,36 eura/MWh. Prodano je preko milijun i pol kilovatsati.

Bivši član Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić jučer je za N1 izjavio da su upravo ljudi u Plinari istočne Slavonije trebali reagirati na tu preprodaju. No, je li to bilo realno očekivati kada je kao članica Škugorove zločinačke grupe optužena i bivša direktorica te plinare, Marija Ratkić. Osim toga, Škugor je bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije pa je, kako tvrdi USKOK, s te pozicije, osiguravao nesmetanu preprodaju jeftinog plina iz Ine.

Dokazi protiv optužbi

Odvjetnik Petar Pavković koji zastupa Mariju Ratkić danas je za N1 potvrdio da je ona već iznijela obranu nakon akcije USKOK-a u ljeto 2022. godine. Pavković tvrdi da je Marija Ratkić u svom iskazu iznijela istinu o tadašnjem poslovanju Plinare istočne Slavonije.

“Istina je da je ona provodila odluke Skupštine i Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije. Ustrajat ćemo na tom stavu jer za njega imamo i materijalne dokaze. Marija Ratkić nije sudjelovala u ovom kriminalnom lancu kako ju se optužuje”, naveo je Pavković.

Tko je sjedio u Skupštini

Inače, skupštinu Plinare istočne Slavonije čine predstavnici Croplina, tvrtke kćeri Ine, kao i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije. Skupština se, proizlazi iz javno dostupnih izvješća, između 2020. i 2022. redovito sastajala.

Predsjednik Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije u tom periodu bio je Domagoj Bujadinović, dok mu je Škugor, kako smo naveli, bio zamjenik. Članovi su bili Mihajlo Tomašković, Željana Kljajić, koja je u tom Nadzornom odboru i danas, te Denis Travančić, koji je i tada i danas bio predstavnik radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare