Eksplozije plinskih boca sve su češće: Vatrogasci savjetuju kako ih spriječiti

Vijesti 15. stu 202219:55 0 komentara
Image by Richard Revel from Pixabay

Dvije eksplozije uslijed curenja plina iz plinskih boca u posljednjih nekoliko dana. Prvo za vikend u Preku na Ugljanu, a onda i u utorak ujutro u Gornjem Desincu kod Jastrebarskog. Iako nije bilo tragično stradalih, starija osoba na Ugljanu teže je ozlijeđena.

Zapovjednik JVP-a Zagreb Siniša Jembrih za tportal ponovio je nekoliko savjeta kojih bi se svi građani trebali pridržavati.

vezana vijest

Napominje da prije svega radove na plinskim instalacijama i uređajima treba prepustiti ovlaštenim službama.

“Savjet je da se redovito mijenja brtvilo između boce i redukcijskog ventila, priključna cijev između trošila i plinske boce te da se poslije uporabe zatvara ventil na boci”, naglasio je Jembrih.

Iako puno ljudi, posebice u Dalmaciji, radi to, ističe da se plinska boca ne drži na direktnom suncu. Također nije uputno držati je pokraj izvora topline.

“Ukoliko plin počne izlaziti pod tlakom iz plinske boce i zapali se, neće doći do eksplozije. Zaštitite ruke i tijelo i zatvorite ventil na boci. Nakon toga je iznesite na otvoreni prostor i ohladite vodom”, savjetuje Jembrih.

Ako pak osjetite miris plina, napominje šef zagrebačkih vatrogasaca, napravite propuh, evakuirajte ljude i ništa ne palite. A ako koristite zemni plin, zatvorite glavni ventil.

Također, štednjak i dizne treba periodički pregledavati, a treba vidjeti je li plamen drugačije boje ili oblika. On mora biti plave, a ne žute boje. Proizvođači pak savjetuju da se redukcijski ventil, odnosno regulator i priključna cijev između trošila i plinske boce, redovito mijenjaju. Regulator svake četiri godine, a gumeno crijevo svake dvije godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!