HDZ-ovac smatra da Selak Raspudić ima “zadivljujuću fiksaciju na Jandrokovića”

Vijesti 25. srp 202315:51 > 15:53 0 komentara
Davorin Visnjic / PIXSELL

Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta ocijenila je da je odluka Ustavnog suda vezano za mogućnost saborskih zastupnika da predlažu izmjene poslovnika Hrvatskog sabora velika institucionalna oporbena pobjeda u aktualnom saborskom sazivu.

”Riječ je o pobjedi koja u potpunosti razotkriva i staje na kraj samovolji predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Odbora za ustav, Poslovnik i politički sustav koji sustavno krše prava oporbenih saborskih zastupnika”, istaknula je Selak Raspudić na konferenciji za novinare.

Selak Raspudić je u ožujku ove godine predložila cjelovitu reformu rada Hrvatskog sabora, a u Mostu su ocijenili da je Jandroković onemogućio taj, kako ističu, konstruktivan prijedlog da uopće dođe na dnevni red.

”Kada sam ga upozorila da je to protuustavno, uputio me na Odbor za Ustav koji, očekivano potvrđuje Jandrokovićevo protuustavno postupanje. Time postaje nedvosmisleno jasno da Odbor ne ispunjava svoju funkciju zaštite prava svih saborskih zastupnika, nego djeluje kao prostrano političko oruđe u rukama vladajuće većine”, kazala je.

Mostova zastupnica ustvrdila je da je bila prisiljena pravdu potražiti na Ustavnom sudu.

Odluka suprotna stavu Gordana Jandrokovića.

”Ovog puta pravda jest bila spora, ali ipak dostižna. Odluka je potvrdila, suprotno stavu Gordana Jandrokovića i Odbora za Ustav da Poslovnik Hrvatskog sabora ima snagu zakona i da njegove izmjene ima pravo predlagati svaki zastupnik”, ocijenila je.

U tom smislu Selak Raspudić je postavila pitanje ”ako jedna saborska zastupnica treba tražiti zaštitu Ustavnog suda da bi dobila mogućnost da radi svoj posao, što u ovom sustavu politički poklopljenih i potpuno kontroliranih svih ključnih institucija može očekivati ‘običan’ građanin?”.

Selak Raspudić ne očekuje javnu ispriku od Jandrokovića koji ju je ranije u saborskoj polemici na tu temu upitao hoće li mu se ispričati kada se pokaže da je bila u krivu.

Dodala je da ”sada, kada postoji papirnati dokaz da on protuustavno obavlja svoj posao i krši prava opozicijskih zastupnika” očekuje od Jandrokovića da ”sukladno odluci Ustavnog suda, ne samo uvrsti taj prijedlog na dnevni red, nego ga stavi na raspored kao prvu točku u prvom tjednu zasjedanja nakon ljetne stanke”.

”To je najmanje što može učiniti za sve građane RH koji zaslužuju kvalitetnije predstavničko tijelo. Kako će nam građani povjerovati da bismo znali upravljati ovom zemljom ako prvo nismo u stanju počistiti ispred svojih vrata? S obzirom na to da je kredibilitet Jandrokovića, kao predsjednika Hrvatskog sabora ovom odlukom u potpunosti srozan, postavlja se pitanje hoće li postupiti kao častan čovjek i podnijeti ostavku, kako bi se sačuvao dignitet Hrvatskog sabora” zaključila je Selak Raspudić.

Ustavni sud ukinuo je dio Poslovnika Hrvatskog sabora u dijelu koji se odnosi na saborske ovlasti da daje vjerodostojna tumačenja pojedinih zakona, uz objašnjenje da je to isključivo nadležnost sudova.

Uz to, Ustavni sud je prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik, odbacujući tako argumentaciju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i HDZ-ove većine u Odboru za Ustav da jedino ovo tijelo ima to pravo.

Upitan u utorak je li odluka Ustavnog suda pobjeda nad Jandrokovićem i saborskim Odborom s HDZ-ovom većinom, HDZ-ov zastupnik Damir Habijan je odgovorio niječno.

”Naravno da nije. Od onoga što smo čuli od zastupnice Selak Raspudić, ja se ne mogu oteti dojmu da je zadivljujuća određena fiksacija na predsjednika Hrvatskog sabora. Ne znam vuče li to korijenje još otkako je predsjednik Sabora pobijedio njezinog supruga u 2. izboroj jedinici na proteklim parlamentarnim izborima”, kazao je.

Komentirajući zahtjev Selak Raspudić za Jandrokovićevom ostavkom, Habijan je podsjetio Mostovu zastupnicu na situaciju kada je Ustavni sud ocijenio da je predsjednik RH Zoran Milanović ignorirao zakon tražeći imenovanje Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

”Ja se ne sjećam da je tada Selak Raspudić, ako želi biti vjerodostojna, tražila ostavku Predsjednika. Potrebno je spomenuti kako nije prvi put da Ustavni sud mijenja odluku Poslovnika, a to se desilo u situaciji Covida. Prema tome, Selak Raspudić je u jednom patetičnom zanosu zaboravila i na tu činjenicu”, kazao je.

Habijan je naglasio da Selak Raspudić dolazi iz Kluba zastupnika Mosta koji je prema Ustavnom sudu imao ”blago rečeno vrlo ekstravagantne izjave i tražio ukidanje te institucije”.

”Ustavni sud i odluke Ustavnog suda ne mogu se tumačiti po principu cherry pickinga, ova odluka Ustavnog suda nam se sviđa, a ova odluka istog suda nam se ne sviđa. U klubu HDZ-a, bez obzira kakva bila odluka Ustavnog suda, mi je poštujemo, sviđa nam se ili ne”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!