Hrvatska kupila osam dodatnih Black Hawk helikoptera: “Ovo će ojačati sposobnost balkanske regije”

Vijesti 12. srp 202412:21 0 komentara
Luka Batelic/PIXSELL

Kupnja dodatnih Sikorsky Black Hawk helikoptera povećava ukupnu flotu na 12 helikoptera.

Hrvatska je službeno kupila osam dodatnih UH-60M Black Hawk helikoptera koje je proizvela Sikorsky, tvrtka u vlasništvu Lockheed Martina, putem programa Foregin Military Sale kojim američka vlada prodaje vojne opreme izravno stranim vladama.

Time se ukupna flota Black Hawk helikoptera u Hrvatskoj povećava na 12, a dogovor, koji uključuje zrakoplove, opremu, rezervne dijelove i dijelove za popravak te pripadajuću potporu značajno jača hrvatsku samoodbranu i sigurnost u regiji, kao i sigurnost NATO saveza.

Black Hawk koristi 35 zemalja

“Izuzetno cijenimo povjerenje Hrvatske u helikopter Black Hawk, koji koriste SAD i više od 35 drugih zemalja, uključujući NATO saveznike, nudeći nenadmašnu globalnu i regionalnu interoperabilnost”, rekao je Hamid Salim, potpredsjednik za vojne sustave kopnene vojske i zračnih snaga u Sikorskyju.

“Odluka Hrvatske da nabavi još osam najnovije generacije UH-60M Black Hawk helikoptera za svoje Oružane snage, utrostručujući svoju flotu, podržat će tekuće napore na modernizaciji i ojačati sposobnost balkanske regije da odvrati sadašnje i buduće prijetnje”, dodao je.

Hrvatski Black Hawk helikopteri mogu pružiti niz uloga, uključujući prijevoz trupa, sigurnost granica, borbu protiv terorizma, medicinsku evakuaciju, potragu i spašavanje, opskrbu ili vanjski teret te borbenu podršku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!