Hrvatska na trećem mjestu u Europi po kakvoći mora i voda

Vijesti 28. lip 202414:11 0 komentara
Pexels

Hrvatske je na trećem mjestu u Europi prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora i vode za kupanje u 2023. godini, iza Cipra i Austrije, pokazuju najnoviji podaci Europske agencije za okoliš (EEA) iz svibnja ove godine.

Hrvatska je pritom na visokom drugom mjestu među državama s izlazom na more, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Pokazatelj je to, ocjenjuju, dugogodišnjeg kontinuiranog upravljanja kakvoćom mora i voda za kupanje te prije svega očuvanosti morskog okoliša,

Laboratoriji županijskih zavoda za javno zdravstvo sedam obalnih županija provest će od 20. svibnja do 1. listopada ove godine 10 ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na 1087 točaka raspoređenih duž obale i otoka hrvatskog dijela Jadrana. To je 79 mjernih mjesta više nego lani, a najviše u Zadarskoj županiji, ističe se u priopćenju.

Sezona kupanja u Hrvatskoj službeno je započela 1. lipnja i trajat će do 15. rujna.

Uzorkovanje i laboratorijska analiza provodi se svakih 15 dana prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, a mjere se mikrobiološki pokazatelji odnosno vrijednosti crijevnih enterokoka i bakterije Escherichia coli.

Osim pojedinačnih ocjena nakon svakog pojedinog uzorkovanja, na kraju sezone kupanja se određuje godišnja ocjena kakvoće mora.

Ona je u prošloj sezoni 2023. godine bila izvrsna (plavo) na 951 mjernom mjestu od ukupno 1008 točaka. Na 38 točaka bila je dobra (zeleno), na 6 zadovoljavajuća (žuto) a na 13 točaka nezadovoljavajuća (crveno).

Povodom ovogodišnje sezone kupanja predstavljen je i novi prikaz za javnost o kakvoći mora i vode za kupanje koji je dostupan na internet adresi https://vrtlac.izor.hr/kakvoca/.

Aplikacija je dvojezična a građani mogu komentirati i davati prijedloge te tako aktivno pridonijeti zaštiti Jadrana i kopnenih voda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!