Hrvatska policija u velikoj akciji: Otkriveno kako su u lancima trgovine ljudima iskorištavana i djeca

Crna kronika 24. lip 202415:45 0 komentara
Europol

Hrvatska policija sudjelovala je velikoj međunarodnoj operaciji kodnog imena "Global chain" u kojoj je otkriveno gotovo 1.400 žrtava trgovanja ljudima. Među njima je bilo i 153 djece. Uhićeno je ukupno 219 osumnjičenih za sudjelovanje u slučajevima seksualnog iskorištavanja, iskorištavanja za kriminal, te prosjačenje.

Hrvatski istražitelji, kako je za N1 potvrđeno iz MUP-a RH, obavljali su provjere u sklopu akcije, no žrtve trgovine ljudima ni osumnjičene osobe nisu pronađene na hrvatskom teritoriju. U ovoj operaciji jedan od ciljeva bio je otkriti i razbiti najopasnije kriminalne mreže koje djeluju u EU, poput organizacija mafijaškog tipa, etničkih i obiteljskih organizacija i drugih strukturiranih mreža koje se bave trgovanjem ljudima.

Pokrenuto 276 novih istraga

Jean-Philippe Lecouffe, zamjenik izvršnog direktora Europola, Uprava za operacije izjavio je da je bliska i učinkovita suradnja na međunarodnoj razini između tijela za provedbu zakona i tijela za zaštitu granice neophodna kako bi oni koji iskorištavaju najranjivije skupine bili uhićeni.

“Impresivni ovogodišnji rezultati zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a pokazuju da se protiv užasnog kaznenog djela trgovanja ljudima najbolje boriti zajednički. Zbog toga izražavam zahvalnost svim zemljama i partnerima koji su još jednom udružili snage s Europolom u ovom globalnom pothvatu da se sruše kriminalne mreže”, poručio je. Uz Hrvatsku u akciji koju je predvodila policija iz Austrije sudjelovalo je još 37 zemalja.

Ukupno je pokrenuto 276 novih istraga. Otkrivene su 362 osumnjičene osobe a 219 ih je uhićeno. Pronađeo je 1374 žrtava – 1221 odrasla osoba i 153 djece, kojima je pružena pomoć. Oduzeto je 2.074 komada imovine stečene kaznenim djelom poput gotovine ili uređaja, te još 363 krivotvorene isprave.

Jeziv slučaj iz susjedne Mađarske

Istražitelji su se, kako je potvrđeno iz MUP-a RH, fokusirali posebno na akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i u zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini. Kako bi se provjerili svi podaci i omogućila razmjena informacija između sudionika, u sjedištu Frontexa u Varšavi bio je tijekom cijele akcije koordinacijski centar.

U osobito jezivom slučaju, mađarska policija uhitila je mađarski par zbog prisiljavanja šestoro vlastite djece na spolni odnos kao i prosjačenje na ulicama njihovog mjesta. Maloljetna su djeca bila fizički, psihički i seksualno zlostavljana od strane svojih roditelja pri čemu ih je vlastiti otac napadao palicama, remenom i golim rukama. Istražitleji su utvrdili da su djeca zanemarivana, pothranjena i lošeg zdravstvenog stanja. Vežući ih u sobama u njihovom domu roditelji su za novac drugim osobama iz susjedstva nudili seksualne usluge vlastite djece. Pravosudni i medicinski stručnjaci te psiholozi uključili su se kako bi potvrdili seksualno zlostavljanje i dobili svjedočenja traumatizirane djece koja su od tada zaštićena i smještena pod udomiteljsku skrb.

Iskorištavali drogiranu i pretučenu djecu

Službenici rumunjske policije iz postrojbe Galati za borbu protiv organiziranog kriminala uhitili su jednu osumnjičenu osobu zbog vrbovanja maloljetnih žrtava iz ugroženih obitelji koje su prisiljavali na prošnju i seksualno iskorištavanje. Dobiveni prihod bi zadržavao počinitelj koji je fizičkim nasiljem držao žrtve pod kontrolom, a davao im je i drogu.

Nacionalna policija Ukrajine razbila je organiziranu kriminalnu skupinu koja je bila usmjerena na ranjive osobe. Identificirane su tri osumnjičene osobe koje su kontrolirale i tjerale dvanaest žrtava da prose. U drugom slučaju, uhićen je osumnjičeni koji je osobu s invaliditetom prisilio na brak s muškarcem kako bi on mogao dobiti odgodu od mobilizacije. Žrtvu su zaštitila ukrajinska nadležna tijela.

I obitelji žrtava postale žrtve

Vijetnamske vlasti otkrile su pak shemu trgovine ljudima koja je uključivala kineskog prevoditelja zaposlenog u tvrtki iz Laosa. On je namamio 14 osoba iz Vijetnama obećanjima o poslovima s visokim primanjima u inozemstvu, samo kako bi ih prisilio na stvaranje lažnih internetskih računa za financijske prijevare. Žrtve su radile 12-satno radno vrijeme, produženo na 14 sati ako nisu uspjele zaposliti druge, a dokumenti su im oduzeti.

Njihove obitelji morale su platiti oko 10 tisuća dolara kako bi im omogućile povratak u Vijetnam.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!