Kolektivna zlovolja u sudstvu? “Nismo zlovoljni nego jednostavno nezadovoljni”

Vijesti 08. svi 202309:46 4 komentara

Sutkinja Trgovačkog suda Ana Nagy razgovarala je s našim Ivanom Hrstićem o 'bijelom štrajku' sudaca koji je počeo u ponedjeljak ujutro. Što točno znači to da su suci u bijelom štrajku i hoće li građani i Vlada, s obzirom na poslovičnu sporost hrvatskog pravosuđa, to uopće primijetiti?

Odgađaju se sve radnje u postupcima, a drugostupanjski će obavljati samo one postupke u kojima bi strankama mogla nastati nenadoknadiva šteta. Tko bi mogao pretrpjeti takvu štetu, utvrdit će se od slučaja do slučaja, govori sutkinja.

Nagy vjeruje da će i Vlada i građani primijetiti štrajk. “Vjerujem da je ovo vrsta mjera koja će biti primijećena, nije uobičajeno da se sudske radnje odgađaju”, kaže ona.

Na pitanje je li zlovolja zavladala hrvatskim sudovima, ona kaže da su u pitanju mjere upozorenja da se izvršnoj vlasti ukaže da je stanje neodrživo.

“Ja taj termin ‘zlovoljno’ smo ne bih potencirala. Mi smo dovedeni pred slom, stanje pravosuđa, sudbene vlasti je u toj mjeri alarmantno da se mora reagirati i promjene se moraju napraviti. Mi smo uvijek za to da se stvari obavljaju maksimalno korektno prema strankama. Ne bih koristila termin zlovolja, mi smo jednostavno nezadovoljni i ovako ukazujemo Vladi se nešto mora promijeniti”, kaže.

Ono s čim javnost nije uvijek upoznata, suci sada inzistiraju na vatrogasnim mjerama, to je povećanje plaće od 600 eura neto, objašnjava. To je plaća od 2.100 eura u neto iznosu. Sadašnje sudačke plaće su početničke, oko 1500 eura i ni na koji način ne odgovaraju sudačkom statusu. Naše plaće ne rastu, nisu rasle niz godina i u usporedbi  s porastom drugih plaća su rasle šest puta manje. Kroz proteklih 24 godine mi stagniramo”, govori Nagy dodajući da se sve da provjeriti i da su svi podaci dostupni.

Nagy dodaje i da su plaće zapisničara “sramotno niske”. “Za te plaće nitko ne želi raditi, mi bez njih ne možemo raditi. Uz povećanje naših plaća nam je nužno i povećanje statusa zapisničara, upisničara, našeg pomoćnog osoblja, naših suradnika. Mi bez njih ne možemo”, ponavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare