Liječnici: Pacijenti su jutros ostali bez zdravstvenog osiguranja. HZZO: Bilo je problema. Riješeni su

Vijesti 02. kol 202410:49 2 komentara
ulaz u zgradu HZZO-a
Dubravka Petrić/PIXSELL/ilustracija

Jutros je redakciji našeg portala rečeno iz nekoliko ordinacija obiteljske medicine kako im od 7 sati sustav HZZO-a za svakog pacijenta dojavljuje da se radi o "neosiguranoj osobi".

Liječnici s kojima smo razgovarali rekli su nam da ne znaju o čemu se radi.

“Od jutros smo u blokadi. Sustav dojavljuje za sve pacijente da su neosigurane osobe. Mi im u tim uvjetima možemo pružiti zdravstvene usluge, ali samo uz naplatu istih”, rekao nam je Leonardo Bressan, liječnik opće medicine iz Rijeke i predsjednik Nadzornog odbora KoHOM-a (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine).

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdili su nam da je jutros bilo poteškoća u radu.

“Problemi otklonjeni, sustav radi”

“Tijekom jutra došlo je do poteškoće u radu servisa za provjeru obveznog zdravstvenog osiguranja. Problemi su otklonjeni i sustav uredno radi”, poručili su iz HZZO-a.

Tijekom trajanja poteškoća, dodaju, korisnici sustava CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) bili su u mogućnosti provjeriti obvezno osiguranje osiguranika na službenim stranicama HZZO-a.

I HZZO nedavno bio na udaru hakera

HZZO se prije tri tjedna našao na udaru hakera pretrpjevši tzv. spoofing napad, vrstu kibernetičkog napada u koje se napadači lažno predstavljaju kao predstavnici HZZO-a kako bi došli do osjetljivih podataka. No izbjegnuta je veća šteta, ni blizu onakva kakvu je prilikom hakerskog napada pretrpio KBC Zagreb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare