Odvjetnik Živković: Oficiri JNA znali su sve što se događalo u Vukovaru

Vijesti 01. stu 202317:18 0 komentara

Opsada i zauzimanje Vukovara od strane JNA i suradnika još uvijek u potpunosti nema epilog. Zvog svega što se tamo događalo u zimu 1991. Centar dr. Ivan Šreter je preko odvjetnika Berislava Živkovića podnio set novih kaznenih prijava. "Točno, ratni zločin u Vukovaru u cjelini uopće nije obrađen", rekao je u Newsroomu odvjetnik Živković.

“Osim Ovčare kao takve koja ima veze s bolnicom jer su ti ranjenici izvedeni prijevarom, JNA je prevarila međunarodne promatrače, čak i visoke dužnosnike i odvela te ljude prvo u vojarnu JNA u gradu i poslije prema Ovčari, tamo su maltretirani, poslije strijeljani jer se misteriozno povukla jedinicia JNA i ostavila ih na milost i nemilost teritorijalcima, paravojnim sukupinama”, priča Živković.

“Haški sud je u procesu Mrkšić-Radić-Šljivančanin zkaljučio da je jedino Mrkšić mogao izdati takvo naređenje iako sa sigurnošću nije utvrđeno kako je zapravo došlo do toga jer ni u jednom ratnom dnenviku nema zabilježeno što se dogodilo, a sam sud je rekao u tom procesu da se s drugima ne može i neće bovati osim konkrento s Ovčarom. Ostali aspekti razaranja Vukovara, svi ostali zločini apsolutno nisu dosad dotaknuti. U Beogradu je bilo maratonsko suđenej, 15-ak godina, Ovčara 1, 2, 3 protiv 30-ak teritorijalaca, no nije obuhvaćen nijedan oficir JNA. Oni su ispitani kao svjedoci. Aspekt Ovčare je i u ovoj kaznenoj prijavi obrađen, ali na jedan drugi način, materijal koji koji sam imao na uvid, dukumneti Centra, neki drugi dokumenti i materijali sa suđenaja Mrkšić-Radić-Šljivančanin i sa suđenja onog u Beogradu… Kad pažjiivo čovjek kao odvjetnik prouči, onda vidi mnoge druge stvari koje se nisu htjele vidjeti”, rekao je Živković.

U uovim kaznenim prijavama zapravo suse fokusirali na oficire JNA no zbog određenih zakona o njima se ne može javno.

“Ovdje se radi o osnovi sumnje, iako iz materijala popratnih koje sam predočio kaznenoj prijavi koja ima 60-ak stranica, ti materijali imaju 165 stranica, 52 su priloga, 90 posto su originalni dokumenti JNA iz kojih se vidi ne osnova sumnje, nego čisti dokazi. Kad imate zapovijed visokog oficira JNA da ratno vazduhoplovstvo bombardira bolnicu i piše ‘Cilj: bolnica’, mislim da nema dvojbe. Mislim da je u prikazu bitke za Vukovar s one druge strane rađena jedna vrlo suptilna prijevara, prikazujući one četnike koji pjevaju pjesmu koju smo svi vidjeli, kao JNA nem ništa s tim, eto, događalo se, oni su to radili. Međutim, svaka jedinica koja je sudjelovala u napadu na Vukovar, odnosno ‘Operaciji Vukovar’ je imala zapovjedništvo JNA i sve naredbe su išle od oficira JNA”, kaže Živković.

“Imamo ženevske konvencije koje je ratificirala Jugoslavija, svi oficiri su znali što se smije, što ne smijemo. Oni su imali informacije što se događalo na terenu. Iz materijala, dokumenata koje sam prikupio, vidi se da su oficiri i tzv. bezbednjaci horizontalno odgovarali zapovjedniku i vertikalno prema saveznom sekretarijatu bezbednosti. Iz dokumenata se vidi da upozoravali upravo one gore da se na terenu događaju ratni zločini koje rade jedinice u kojem ima i njihovih pripradnika. Tu nije bilo ‘ups, nismo znali’. Ovčara je otkrivena slučajno. Jedan branitelj je uspio iskočiti iz prikolice traktora kojim su ih vozili na streljanje i uspio pobjeći. Poslije su ga uhvatili drugi, prošao je logor, kad je razmijenjen on je našim vlastima rekao što se tamo dogodilo. Nakon toga je 1992. jedan međunarodni funkcioner pokrenuo cijelu priču. Tek 1996. su počela iskapanja i sve skupa za to cijelo vrijeme su vlasti, JNA u srbiji znale i morale znati o čemu se radi. Imaš tri godine, ne poduzimaš baš ništa da istražiš i pokreneš neke postupke za kažnjavanje tih ljudi”, kaže Živković.

Na sreću, ratni zločini ne zastarijevaju. “Nažalost, mnogi od tih aktera su umrli. Pravi vrh praktično više ne postoji, ali možemo razgovarati o mnogim oficirima JNA koji su sudjelovali na nižim razinama i bili nužni djelovati, sprečavati ratne zločine. Do sada su se kažnjavali ratni zloči tako da se teritorijalca uhvati, ‘on je u našem selu napravio to’ i njega se sudi, nije bilo sustavnog rada.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!