Otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA

Vijesti 28. lip 202114:40 0 komentara
Ilustracija: N1

Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje u ponedjeljak je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA, ujedno i prvi centar izvrsnosti za robotiku u Hrvatskoj koji objedinjuje laboratorije za autonomne sustave, računalnu inteligenciju i medicinsku robotiku.

Projekt je procijenjen na gotovo 38 milijuna kuna, a EU je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ‘pokrila’ skoro 37 milijuna kuna. Gradnja centra počela je krajem 2019. godine, a proteže se na čak 770 četvornih metara.

Dekan FSB-a Dubravko Majetić poručio je kako je Centar službeno otvoren te očekuju nove studente koje upisuju za koji dan na novim studijima Mehatronike i robotike. Kvota je 60 studenata, a dekan očekuje da će to kroz godine i podići.

“CRTA je namijenjena prvenstveno nastavi, studentima u obrazovanju, nakon toga znanstveno-istraživačkom radu. Ovdje se rade ozbiljni znanstveni projekti na svjetskoj razini i treća razina je možda najvažnija, a to je suradnja s gospodarstvom gdje će razvijati svoje nove proizvode ili tehnologije i usvajati ova znanja iz umjetne inteligencije, robotike, mehatronike i automatizacije proizvodnih procesa”, naglasio je Majetić.

Voditelj projekta CRTA Bojan Jerbić kazao je kako Centar integrira tri laboratorija, onaj za računalnu inteligenciju, za autonomni sustav te za medicinsku robotiku.

Jerbić: Centar će stvarati budućnost i kadrove za budućnost

“Zamišljen je kao centar izvrsnosti u svim elementima. Želimo promovirati robotiku, umjetnu inteligenciju, općenito tehniku kao kulturu. Mi smo ti koji stvaraju tu tehnologiju. Centar je također zamišljen kao centar u kojem će se stvarati budućnost i kadrovi za budućnost koji će nositi na svojim leđima tu digitalnu transformaciju. To su ogromni izazovi”, naglasio je Jerbić.

Istaknuo je da je centar otvoren 24 sata dnevno, gdje će studenti bez ograničenja koristiti prostor. “Vjerujte mi, oni to itekako koriste, ponosan sam kada tu prolazim u kasne sate i vidim da gori svijetlo”, dodao je.

Jerbić smatra kako je CRTA jedinstveni centar visokih tehnologija u EU, pa i šire, prvenstveno jer je interdisciplinaran.

“Ovdje je u osnovi projekt težak 37 milijuna kuna, od toga je oko 30 milijuna otišlo na znanstvenu infrastrukturu, ali morate znati da smo ovdje ušli i s opremom iz prethodnih projekata, tako da slobodno mogu reći da je ukupna vrijednost centra veća od 50 milijuna kuna”, istaknuo je.

Centar je obišao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji ministra gospodarstva Tomislava Ćorića te znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Plenković: RH lovi korak s četvrtom industrijskom revolucijom

“Centar je dio kontinuiteta aktivnosti stručnjaka i znanstvenika ovdje na fakultetu i predstavlja pravi konkretan primjer kako Hrvatska zahvaljujući ovakvim ljudima lovi korak sa četvrtom industrijskom revolucijom, kako participira u digitalnoj transformaciji društva, kako će se ovakvi znanstveni projekti transferirati u gospodarstvo, u primjenu u realan sektor i na taj način gdje umjetna inteligencija asistira čovjeku u poslovima i aktivnostima budućnosti”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako ga se najviše dojmio robotski pas Čip, koji je okupljene vodio od dvorane gdje je predstavljen projekt sve do samog Centra.

“Zaista svi ovdje proizvodi koje ste vidjeli, roboti, su fascinantni u pogledu onoga što su naši znanstvenici uspjeli s njima napraviti i kako će oni asistirati u brojnim proizvodnim procesima. Ovo su budući asistenti koji ne piju kavu, ne čitaju novine, nemaju mobitel, nisu bolesti, ne gledaju utakmice, rade non-stop, dižu produktivnost i preciznosti do razine koja je zaista fantastična”, naglasio je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.