Penava Jandrokoviću: Odabir vašeg izaslanika na obljetnici nije slučajan

Vijesti 17. sij 202313:02 0 komentara
N1

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u odgovoru predsjedniku Hrvatskog sabora na pismo zbog govornika na obljetnici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, tvrdi da upravo Gordan Jandroković odabirom izaslanika godinama stavlja stranačko i lokalno iznad nacionalnog.

“Iznenađen Vašim pismom koje ste mi uputili koristim ovu prigodu ne kako bih se opravdao, jer uistinu smatram da za tim nema potrebe, nego kako bih Vam ukazao na određene činjenice kojih, ako je suditi prema dopisu, očito niste svjesni”, napisao je Ivan Penava u utorak u pismu predsjedniku Sabora.

Gordan Jandroković je jučer u pismu Penavi naveo da je neugodno iznenađen time što je kao vukovarski gradonačelnik onemogućio da Nikola Mažar, kao njegov izaslanik, govori na 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Ocijenio je da je Penava time pokušao degradirati Sabor te propustio priliku odaslati “važnu političku poruku o stavljanju nacionalnog iznad stranačkog i lokalnog”.

Penava se u pismu osvrće na Jandrokovićev navod da odabir Mažara kao njegovog izaslanika nije bio slučajan, s obzirom na simboliku i činjenicu da se Mažar vratio u Vukovar 1998. godine.

Također piše da je kao gradonačelnik Vukovara tijekom posljednjih godinu dana Jandorokoviću kao predsjedniku Sabora uputio devet poziva za sudjelovanje na različitim obljetnicama i svečanostima važnim za Vukovar.

“Mažar kao izaslanik u Vukovaru bio čak pet puta”

“Izuzev Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kada ste u Vukovar došli osobno, u svim ostalim prilikama ste, bez obzira na prigodu i potpuno ignorirajući simboliku na koju se sada pozivate, kao izaslanike u Vukovar upućivali saborske zastupnike HDZ-a, od čega čak pet puta Nikolu Mažara, dva puta Marijanu Balić i jednom gradonačelnika Grada Otoka, Josipa Šarića”, ističe Penava.

Navodi tako da je Jandrković kao svog izaslanika Mažara poslao na Dan hrvatskih branitelja Vukovara te na sjednicu Gradskog vijeća  u povodu Dana Grada Vukovara, “iako bi možda logičnije i prigodnije bilo” da je uputio saborskog zastupnika Stipu Mlinarića “koji je uistinu i bio hrvatski branitelj Vukovara” odnosno Marijana Pavličeka “koji je sedam godina obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika i sigurno je vrlo dobro upoznat s tom tematikom”.

Vi ste se potpuno ignorirajući simboliku, u oba slučaja odlučili za Nikolu Mažara, ističe Penava te dodaje da se Mažar u ime Sabora obratio i prošle godine na obljetnici pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Toj je obljetnici osobno nazočio i zastupnik Mlinarić, inače suborac Blage Zadre, naglašava Penava, dok je Mažar u vrijeme pogibije Zadre “bio 11-godišnji dječak, a u tom trenutku nalazio se daleko od Vukovara i ratnih stradanja”.

“Podsjetit ću Vas da sam i ja osobno, kao saborski zastupnik u V. izbornoj jedinici na izborima dobio više od 12.000 glasova, međutim, unatoč tome, u svom aktivnom saborskom mandatu nikada nisam bio izaslanik Hrvatskog sabora, a bilo je jako puno prigoda”, dodaje Penava.

Dakle, ocjenjuje Penava, vrlo je nezahvalno prozivati me da sam propustio priliku staviti nacionalno iznad stranačkog i lokalnog, jer to je upravo ono što Vi već godinama činite birajući svoje izaslanike isključivo po stranačkoj pripadnosti.

Ne treba zaboraviti, poručuje Jandrokoviću, da je gotovo svaki puta vaš izaslanik u obraćanjima “zapravo iskoristio prigodu za komuniciranje dnevno-političkih aktualnosti, potpuno izlazeći iz okvira teme i prigode zbog koje smo se okupili”.

“U nadi da ćete u budućnosti ipak biti u mogućnosti staviti nacionalno iznad stranačkog, srdačno Vas pozdravljam i iskreno se veselim sljedećoj prilici u kojoj ćete nam uputiti svog izaslanika, kako bismo svi skupa provjerili jesmo li iz ove prigode nešto i naučili, zaključuje vukovarski gradonačelnik u pismu predsjedniku Sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!