Pupovac u Vukovaru potukao Penavu: Dobio skoro duplo više glasova

Vijesti 11. lip 202415:13 3 komentara
Milorad Pupovac SDSS
N1

Politika Domovinskog pokreta prema SDSS-u i Miloradu Pupovcu je očito potakla srpsku manjinu na izlazak na europske izbore. I kada se gledaju rezultati u cijeloj Hrvatskoj, Penava je dobio manje glasova od Pupovca.

U analizama netom završenih europskih izbora, jedan podatak je svima promaknuo.

Kako prenosi 24sata, u Vukovaru, gradu koji vodi predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac je dobio skoro dvostruko više glasova od Penave.

Glavni uvjet Domovinskog pokreta je micanje SDSS-a iz vlasti i u tome su formalno uspjeli kroz koaliciju sa HDZ-om.

Domovinski pokret baš na SDSS-u motivira svoje birače, žele prekinuti i državno financiranje tjednika Novosti, a SDSS uopće ne smatraju ustavnom strankom. Veliki dio kampanja su posvetili upravo SDSS-u.

Na europskim izborima, Penava je nosio listu Domovinskog pokreta, dok je Pupovac bio na posljednjem mjestu tzv. Fair play liste koju je nosio Valter Flego, a okupila je niz liberalnih stranaka i SDSS.

Penava je u gradu koji vodi osvojio točno 306 glasova, a Pupovac 569 glasova!

Čak su i Penava i Stephen Nikola Bartulica u Vukovaru zajedno dobili 580 glasova, odnosno tek 11 više od Pupovca. Domovinski pokret je ipak ostvario znatno bolji rezultat jer je u Vukovaru njihova lista dobila 936 glasova, a ona na kojoj je Pupovac 632 glasa.

Ali i s tim su bila druga stranka, pobjedu u Vukovaru je odnio HDZ. SDP je u tom gradu završio na četvrtom mjestu.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, Vukovar ima 23.175 stanovnika, od čega je 63 posto Hrvata, a 29,7 posto Srba. Očito je agresivna politika Domovinskog pokreta prema Pupovcu potakla ovu manjinu na birališta.

Kada se gledaju i rezultati u cijeloj Hrvatskoj, opet je Penavu pobijedio Pupovac. Čelnik SDSS-a je dobio ukupno 9.056 glasova, a čelnik Domovinskog pokreta 8.667 glasova. Domovinski pokret je ipak osvojio mandat u Europskom parlamentu zbog glasova koji su dobili ostali na listi, prvenstveno Bartulica. Fair play lista na kojoj je Pupovac nije osvojila mandat, nedostajalo joj je oko 1110 glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare