HNB će objaviti listu kamata koja bi mogla potaknuti građane da promijene banku

Ekonomija 03. kol 202311:24 2 komentara
N1

Viceguvernerka HNB-a Sandra Švaljek komentirala za N1 kamatne stope na kredite, kao i one na štednju.

Švaljek kaže da je razlog rasta kamatnih stopa posljedica povećane inflacije. “Inflacija je porasla što je iziskivalo reakciju središnjih banka. Zato su u euro-sustavu kamate porasle za 4 posto, to je vrlo veliko podizanje i to se preljeva na kamatne stope i na kredite”, objasnila je.

“Upravo je to kanal na koji djeluje taj instrument politike, a ima za cilj obuzdati potrošnju i investicijsku potrošku kako bi se u srednjem roku zaustavila inflacija. To je klasičan odgovor”, dodala je.

“Vidimo da je u Hrvatskoj taj prijenos kamatnih stopa ispodprosječan. Više je razloga, banke su imale veliki višak likvidnosti, imali smo pad premije rizika, a kod stanovništva postoje zakonska ograničenja na kamate na stambene kredite”, objasnila je.

Dodala je da su kamate više rasle kod poduzeća. “Dogodio se i porast na kamatne stopa na depozite, ali je kod depozita stanovništva puno manji rast kamatnih stopa nego kod poduzeća. Da, banke su imale veliki porast profitabilnosti. To se dogodilo jer banke čuvaju svoju kamatnu maržu, ali i zato jer HNB na višak likovnosti obračunava depozitnu kamatnu stopu koja je prilično visoka. Ona ne samo da čuva profitabilnost banka nego ju i povećava”, rekla je Švaljek.

Kaže da su i kamatne stope na štednju počele polako rasti. “Postoji heterogenost kod tih stopa. Na više depozite kamatne stope više rastu nego na nižu. Očekujemo da će se to smanjiti. Mi u HNB-u namjeravamo objavljivati informativnu listu kamatnih stopa na depozite te bi građani mogli odlučiti gdje će deponirati svoj novac”, dodala je.

“Građani često ostavljaju novac u onoj banci gdje imaju tekući račun, ali upravo bi ih ta lista trebala potaknuti da vide da je preseljenje lako i vrlo moguće”, napomenula je.

Kaže da, kada bi rasle kamatne stope na depozite, rasle bi i one na kredite.

Što se tiče drugih zemalja, Švaljek kaže da HNB radi isto što i druge zemlje euro-područja i ne mogu privoditi druge politike. “Ta se politika pokazala djelotvornom i naša inflacija pada mjesecima zaredom. Naša inflacija je vrlo tvrdokorna, a dobar dio proizlazi iz činjenica da rastu cijene usluga jer postoji velika turistička potražnja. To vidimo i u Španjolskoj i Grčkoj gdje dolazi do porasta stope inflacije. Nakon što prođe turistička sezona možemo očekivati pad inflacije i stupanje na onu željenu stopu od dva posto”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare