Spašavanje na Velebitu: “Ovo je bila najteža i najzahtjevnija akcija”

Vijesti 02. sij 202218:40 > 20:43 0 komentara
HGSS/ilustracija

Josip Brozičević, pročelnik gospićke stanice Gorske službe spašavanja, u Dnevniku N1 televizije govorio je o velikoj akciji spašavanja na Velebitu. Podsjetimo, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) izvijestila je u nedjelju da je uspješno završila jedinu od najtežih akcija spašavanja unesrećenog koji se nalazio na izrazito nepristupačnom terenu najvišeg vrha Velebita, Vaganskog vrha.

“Zasigurno najteža i najzahtjevnija akcija spašavanja u HGSS-u do sada. O tome govori i činjenica da je trajala 13 sati, a ako tome dodamo da se to dogodilo u zimskim uvjetima na najvišem vrhu Velebita gdje je apsolutno sve zaleđeno… ogromna je količina opreme koju je trebalo odnijeti, sve na leđima, a vrijeme je bilo najvažniji faktor, a temperatura je iz stupnja u stupanj padala sve niže svake minute”, kazao je Brozičević.

VEZANA VIJEST

Istaknuo je da je do unesrećnog trebalo što prije stići da ne bi došlo do pothlađivanja.

“Sve se dobro poklopilo. Bilo je hladno, ali vedro i bez vjetra i padalina. U ovom dobu godine je rijetko da se vrijeme nakloni”, dodao je Brozičević.

HGSS
HGSS
HGSS/ilustracija

Smatra da odgovornosti na planinaru nema te navodi da je bio iskusan i da je imao i svu potrebnu opremu.

“Jedan krivi korak i nesreća se dogodi. Planinarenje u zimskim i ljetnim uvjetima su dva različita pojma. Uz svu opremu, zanje i iskustvo, u zimskim uvjetima rizik od nastanka nekih neželjenih događaja je znatno veći engo u ljetnim uvjetima”, rekao je Brozičević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!