Tajna misija: Britanski komandosi pod okriljem noći iz Sudana izvukli diplomate

Svijet 24. tra 202307:59 2 komentara
Operation 2022 / Alamy / Alamy / Profimedia

Tijekom vikenda tim elitnih britanskih specijalaca sudjelovao je u tajnoj misiji izvlačenja diplomata iz Kartuma, glavnog grada Sudana, a cijela misija spavašanja odvila se pod okriljem noći.

Tim elitnih britanskih specijalaca prvo je, u sklopu jedne druge američke misije spašavanja, prebačen je u glavni grad Sudana kasno navečer, piše Sky News.

Odmah po slijetanju britanski vojnici napustili su svoje američke kolege te nabavili nekoliko lokalnih vozila kojima su krenuli ka britanskoj ambasadi.

Inače, misiju je posebno opasnom učinila činjenica da su britanska ambasada i diplomati smješteni u dijelu Kartuma koji se nalazi između dvije zaraćene sudanske frakcije. Ranije tijekom subote britanski diplomati i članovi njihove obitelji, njih oko 30-ak, okupili su se na ranije dogovorenoj lokaciji kamo su zatim stigli vojnici, piše Sky News.

Za izvlačenje su korištenje dva britanska vojna zrakoplova – C-130 Hercules i A400M Airbus, koji su poletjeli iz britanske baze na Cipru. Avioni su sletjeli na sudanski aerodrom Wadi Seidna, koji se nalazi 30-ak kilometara sjeverno o Kartuma, oko 1 ujutro u nedjelju po britanskom vremenu.Elitni tim britanskih vojnika je, naime, potom morao s lokacije na kojoj su se našli s diplomatima otputovati oko 30 kilometara do aerodroma Wadi Seidna, pri čemu su morali proći više kontrolnih točki.

Britanski plan je uključivao i mogućnost slanja dodatnih vojnika u slučaju uličnih borbi, koji bi specijalcima pomogli da se probiju kroz kontrolne točke i izvuku diplomate. U tom slučaju misija vojnika bila bi zaštititi diplomate od borbi do dolaska pomoći umjesto brzog izvlačenja. Sky News javlja da je u gradu, kada se odvijala misija spašavanja, bilo relativno mirno, pa su komandosi bez problema uspjeli prebaciti diplomate i njihove obitelji do zračne luke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare