Tomašević: Smanjili smo miješani komunalni otpad za 27 posto

Vijesti 08. stu 202211:36 > 14:38
N1

Preliminarni podaci pokazuju da je od uvođenja novog modela odvoza otpada u listopadu u odnosu na listopad lani 27 posto manje miješanog komunalnog otpada koji građani odlažu te da se povećalo odvajanje, izvijestio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u utorak.

“To automatski znači da su se povećale druge frakcije tako da je čak 40 posto više plastike odvojeno, 36 posto više biootpada i devet posto više papira”, istaknuo je  Tomašević na konferenciji za novinare na Zagrebačkom velesajmu nakon otvorenja Interlibera.

Dodao je da preliminarne provjere u obiteljskim kućama pokazuju da je vrlo dobro prihvaćen novi model i da je u desetak gradskih četvrti više od 80 posto spremnika, negdje čak i 90 posto, sadržavalo isključivo plave ZG vrećice u koje se mora odlagati miješani komunalni otpad.

Pri tome je najbolja četvrt Gornja Dubrava, rekao je gradonačelnik i zahvalio tim građanima.

Uklanjanje smrada s Jakuševca

Na pitanje što se događa s odlagalištem otpada Jakuševec i tamošnjom kompostanom jer se građani žale na nesnosni smrad, a podaci nisu bili dostupni s tamošnje mjerne stanice, Tomašević je rekao da nije točno da se ti podaci nisu mogli vidjeti. Dosad su, dodao je, neugodni mirisi uvijek bili u okviru graničnih vrijednosti dozvoljenih zakonom.

Rekao je da su pokrenuli postupke kako bi se smanjili neugodni mirisi. Dio njih širio se i od svinja koje su se držale na području oko Jakuševca. To je problem koji se 20 godina nije riješio, a Grad radi i na tom planu, sve kako bi se neugodni mirisi u tom dijelu grada uklonili.

“Od kada smo došli na vlast broj svinja koji se drže ilegalno, suprotno odluci Gradske skupštine, u tom kvartu smanjio se s 1500 na 100, a broj farmi se smanjio sa više od 20 na oko pet, a tri su pred zatvaranjem”, istaknuo je Tomašević.

U Novskoj nova kompostana

Što se tiče šireg rješavanja tog problema, istaknuo je da su u procesu izgradnje nove kompostane koja bi po zadnjim informacijama trebala biti u Novskoj, i za što su spremili projektnu dokumentaciju za prijavu na natječaj za EU fondove.

Treba još neke stvari razriješiti s gradonačelnicom Novske jer se radi o zajedničkom projektu Novske i Zagreba, dodao je.

Tomašević je najavio je da će Grad Zagreb ove godine isplatiti 200 kuna za božićnicu umirovljenicima čija je mirovina ispod 1700 kuna, što je dvostruko povećanje u odnosu na božićnicu koja je bila isplaćena lani.

Rekao je da će vidjeti u proračunu da općenito povećaju neke transfere prema umirovljenicima koji imaju male mirovine.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da gradska poduzeća imaju važeće kolektivne ugovore tako da su sva prava božićnice i regresa njima regulirana, a u tijeku su pregovori za nove kolektivne ugovore za gradsku upravu i ustanove koji će pokrivati četiri godine počevši s 2023.

Gledanje utakmica na otvorenom

Tomašević je rekao da nije bilo zahtjeva da se utakmice sa Svjetskog prvenstva u nogometu prate na javnim površinama, a ove godine je i specifična situacija jer je u zimskim mjesecima i djelomično se preklapa s Adventom.

Bude li interesa privatnih organizatora za gledanjem utakmica i prigodnom prodajom pića, radi se na tome da im se u skladu s postojećim odlukama to omogući.

Za lokaciju na Trgu bana Jelačića kaže da će to ovisiti o tome koliko će se dati uklopiti s Adventom, te istaknuo kako je Bundek jedna od opcija za to.

Opovrgnuo je prozivke oporbe o “ideološkoj borbi” te rekao kako očito nemaju tema na kojima bi napadali pa onda izmišljaju svjetonazorske ratove kojih zapravo i nema, a najbolji primjer su fontane na kojima su bile projekcije povodom Svih svetih i Dušnog dana.

Gradonačelnik je izvijestio kako je za novu pročelnicu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, nakon natječaja, imenovana Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica. Radi o jakom pojačanju, nekome tko će moći voditi veliki gradski ured nastao spajanjem od čak četiri, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.