Uhićen haker koji je ukrao 13 GB podataka Agenciji za znanost i visoko obrazovanje

Vijesti 16. kol 202410:44 0 komentara
Sora Shimazaki/Pexels

Policija je uhitila 23-godišnjeg hakera kojega tereti da je ukrao tajne podatke Agenciji za znanost i visoko obrazovanje koja je prijavila hakerski napad.

Uhićeni 23-godišnjak je osumnjičen da je hakirao web stranicu odnosno “ostvario neovlašteni pristup nejavnim bazama podataka” na web stranici Agencije od 18. kolovoza prošle do početka srpnja ove godine.

Neovlašteni pristup podacima izvršen je tzv. SQLI metodom što je vrsta kibernetičkog napada u kojem napadač ubacuje zlonamjerni SQL kod u web stranicu, a taj kod web stranica šalje bazi podataka. To je dovelo do toga da je napadač imao neovlašteni pristup podacima i mogao ih je modificirati pa je u konačnici preuzeo čak 13 GB “nejavnih podataka“.

Nakon zaprimanja kaznene prijave zagrebački kibernetički policajci su detaljnom analizom svih prikupljenih podataka kao i video zapisa koje je nepoznati počinitelj putem društvene mreže poslao Agenciji za znanost i visoko obrazovanje utvrdili njegov identitet i prikupili digitalne dokaze te ih proslijedili policajcima za kibernetičku sigurnost u Splitu gdje 23-godišnjak ima prebivalište.

Osumnjičeni 23-godišnjak uhićen je na području Policijske uprave brodsko-posavske i prepraćen u Split na kriminalističko istraživanje.

U sklopu istraživanja policija je pretražila dom i druge prostorije koje osumnjičeni koristi u Splitu te pronašla i oduzela elektronički uređaji uz pomoć kojih je počinio kazneno djelo.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja 23-godišnjak je prijavljen za kazneno djelo neovlaštenog pristupa, nakon čega mu je određen istražni zatvor, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!