Suci objavili nove brojke za gradove diljem Hrvatske: Pogledajte koliko ih je danas u bijelom štrajku

Vijesti 24. sij 202411:59 1 komentar
N1 / Ilustracija

Udruga hrvatskih sudaca objavila je najnovije podatke o broju sudaca koji sudjeluju u štrajku. Prema njihovom priopćenju, odaziv je veći od 80 posto.

Time su, kažu iz UHS-a, suci pokazali jedinstvo i ustrajnost u svojim zahtjevima za hitnom izmjenom zakona.

Tvrde kako je odaziv na štrajk stopostotan na sudovima u Dubrovniku, kao i na Visokom kaznenom sudu. Visok odaziv je i u ograncima u Osijeku, Slavonskom Brodu i Puli gdje štrajka, prema podacima UHS-a, 95 posto, a oko 90 posto njih odazvalo se štrajku u Karlovcu, Vukovaru, Varaždinu, Velikoj Gorici. I na Prekršajnom sudu u Zagrebu u štrajku je 90 posto sudaca.

“Potpuno pogrešnim tumačenjem da u je u mjerama samo 20-ak posto sudaca, MPU ili pokazuje nepoznavanje sustava ili namjerno manipulira podacima, budući da neki suci u ponedjeljak nisu niti imali zakazane rasprave”, kažu iz UHS-a.

Netočna je, kažu, i tvrdnja da su suci dobili dvije povišice. 2019. vraćeno je šest posto osnovice koja je bila oduzeta sucima nekoliko godina ranije, a isto tako, tvrde iz UHS-a, izjednačni su koeficijenti svih prvostupanjskih sudaca. Vatrogasna mjera iz 2023., nastavlja se u priopćenju, bila je provođenje prvog od tri koraka koje su suci tražili. Drugi su indeksacija i stupnjevanje, a treći poboljšanje statusa službenika.

“Manipulativno je tvrditi da su suci odbili materijalna prava koja su sami tražili”, kažu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare