Priprema se plan pomoći građanima: Sve su opcije na stolu

Vijesti 25. srp 202211:05 > 11:48 0 komentara
N1

Kako je jučer najavljeno, Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila o pojeftinjenju cijena goriva. Nove cijene vrijede od sutra, a ministar gospodarstva Davor Filipović potvrdio je da će benzin pojeftiniti za 99 lipa, a dizel za 54 lipe.

“Benzin će pojeftiniti od sutra za 99 lipa, a dizel će pojeftiniti za 54 lipe. Plavi dizel će pojeftiniti za 20 lipa. Bez mjera Vlade RH dizel bi bio 15,24 kn, benzin 13,96 kn, a plavi dizel 10,15 kn. Trgovačka marža će ostati 65 lipa kao i dosad, 80 lipa će ostati smanjenje trošarina koje se odnosi na benzin, a 40 lipa smanjenje trošarina koje se odnosi na dizel. Vlada će raditi sve da se zaštiti standard građana”, kazao je Filipović.

VLADA

Vezano uz opskrbu plinom, rekao je da punjenje ide predviđenom dinamikom i da će podzemno skladište biti dopunjeno do 90 posto, a da će s današnjim danom biti na 48 posto.

Nova pomoć ove jeseni

Najavio je da će na jesen predstaviti novi plan pomoći i građanima i gospodarstvenicima.

“Paket se razrađuje. Nitko ne zna što nas čeka u budućnosti. Ali ako se sjetite covid krize, Vlada je učinila sve da zaštiti radna mjesta. Kao što smo reagirali do sada, radili smo, radimo i radit ćemo sve da zaštitimo građane. Sve što bude u našim rukama bit će usmjereno u pomoć građanima i gospodarstvu”, poručio je ministar.

Osvrćući se na sastanak europskih ministara i pobunu dijela članica protiv dogovora o štednji, Filipović je kazao da se Hrvatska može uklopiti u mjere štednje od 15 posto.

Kazao je i da je ovo situacija u kojoj svi trebaju preuzeti dio krize na sebe te da Vladi zbog toga nije palo na pamet vraćati trošarine na staro ili povećavati trgovačke marže. Na pitanje je li moguć mađarski scenarij da se ograničavaju cijene osnovnih namirnica, odgovorio je da su sve opcije su na stolu.

Štednja energije

“U četvrtak ćemo na Vladi usvojiti set preporuka što se tiče uštede energije. Većinu energije troše zgrade i kućanstva. Ići ćemo s preporukama koje se odnose na promjene ponašanja naših građana, svih zaposlenih. Smanjenje od 1 stupnja, kada govorimo o grijanju, dovodi do uštede od 5 posto na razini cijele godine”, rekao je.

Upitan o štednji energije u vladinim zgradama, Filipović je poručio da se sa svime upravlja racionalno otkad je došao u ministarstvo

“Vodi se računa i o potrošnji električne energije i svega drugoga. Tako ćemo se ponašati i u budućnosti”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!