Ekonomski stručnjak: “Vladin paket mjera podsjeća na bengalsku vatru”

Ekonomija 21. ruj 202318:47 0 komentara

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš u N1 Dnevniku komentirao je poreznu reformu i povećanje kamatnih stopa na štednju.

“Za građane je to dobra vijest. Manje će gubiti dok štede, ali ako se ovo usporedi sa službenom inflacijom, vidjet ćemo da postoji još jedan raskorak. Vratimo se na banke… Nakon razdoblja nestvarno niskih kamata, počele su ostvarivati dodatne profite. Najprije, to je zbog povećanja svih vrsta naknada, koje su nerizičan dio poslovanja”, objasnio je Vedriš i dodao:

“Tko god je bio razuman i sklapao kredite nakon krize sa švicarskim frankom, čak po cijenu pola postotnog boda, išao je na fiksne stope.”

Vlada se hvali da je povećanje kamatne stope potez koji se može njoj zahvaliti.

N1

“Mislim da je to dio političkog folklora prije nego realnosti. Sve naše banke imaju većinske vlasnike u drugim državama pa njihove odluke ovise više o njima, manje o vlastima u pojedinim državama. Zaokret je nastupio zahvaljujući Europskoj središnjoj banci, gdje sjede ljudi koji direktno ili indirektno odgovaraju vlastima u svojim zemljama, s bitno većim i jačim utjecajem. Taj val se na kraju prelio i na Hrvatsku”, naglasio je ekonomski analitičar.

Hrvatsku čekaju i porezne izmjene, koje su u Saboru žestoko kritizirali oporbeni političari.

“Bojim se da taj čitav paket zakona sliči na bengalsku vatru. Stavite ruku u nju i nećete se opeći. Tako je i s ovim paketom zakona. Svodi se na jednu ili dvije točke. Dobro je da se miče osnovica poreza na dohodak, što je priznanje inflacije. I, drugo, što je izazvalo najviše političke rasprave, jest nepotrebno ukidanje prireza”, istaknuo je Vedrić i zaključio:

“On je financijski instrument koji daje gradovima makar malu autonomiju. Ovako će se miješati situacija i ovako ispada da ste za gradove napravili nešto i bili dobrotvor, ali niste. Ako Zagreb gubi 200 milijuna eura bez prireza, a korekcijama će dobiti 140 milijuna eura, trebat će pronaći 60 milijuna eura. Patit će komunalne usluge, koje će ili poskupjeti ili će biti lošije. Gradovima nije bilo potrebno pomagati na ovaj način, ukidanjem prireza.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.