Zračna plovidba: Prosvjed nepotreban i manipulativan

Biznis 28. lis 202113:33
Izvor: Photo by Kevin Bluer on Unsplash, Ilustracija

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) reagirala je u četvrtak na prosvjed pedesetak zaposlenika poručivši kako je to još jedan nepotrebni i manipulativni pokušaj pritiska na menadžment koji predvodi predsjednik Sindikata kontrolora letenja Krešimir Rakoci.

“Isključivi cilj tih medijskih pritisaka je pokušaj spašavanja radnog mjesta predsjednika sindikata, Krešimira Rakocija, koji zbog svojih partikularnih interesa manipulira članovima sindikata, ostalim kolegama i hrvatskom javnošću, namjerno iskrivljujući činjenice i iznoseći neistinite i zlonamjerne konstrukcije, bez ikakvih dokaza”, priopćio je HKZP.

Rakoci se pokušava prikazati žrtvom sindikalnog pregovaranja i na taj način manipulira kolegama, podiže tenzije u kompaniji i onemogućuje normalnu komunikaciju menadžmenta sa zaposlenicima, tvrdi HKZP.

Navode kako je Rakoci u postupku otkazivanja ugovora o radu zbog niza povreda iz radnog odnosa koje je počinio u razdoblju od kolovoza 2020. godine do kolovoza 2021., te da je nesavjesnim i neodgovornim postupanjem prouzročio problem za kompletan sustav kontrole zračne plovidbe u Hrvatskoj.

VEZANA VIJEST

“Njegov predmet je trenutno na sudu u postupku odlučivanja i HKZP će u potpunosti poštivati odluku suda koju očekujemo u skorom razdoblju”, stoji u priopćenju.

HKZP napominje da su unatoč padu prometa od 90 posto u prvim mjesecima koronakrize i gubitku 50 posto prihoda na godišnjoj razini osigurali redovne isplate svih primanja i svih prava zaposlenih kroz cijelo razdoblje, pri čemu je značajan broj zaposlenika primao i preko 40.000 kuna neto.

Kolektivni ugovor HKZP-a usuglašen je i potpisan sa reprezentativnim sindikatima te je na snazi do 30. rujna 2022. godine. On jamči nastavak iznimno visokih prava radnika koja se u cijelosti poštuju pa nema apsolutno nikakvog razloga za bilo kakav oblik sindikalnog pritiska, navodi se u priopćenju.

Pedesetak članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja prosvjedovao je u četvrtak na Plesu, pred sjedištem Hrvatske kontrole zračne plovidbe, optužujući direktora Zračne plovidbe Vladu Bagarića za pritiske i zastrašivanje zaposlenika.

Predsjednik sindikata Rakoci rekao je kako je 194 zaposlenika potpisalo izjavu u kojoj ne odobravaju direktorovo ponašanje i tvrde da osjećaju veliki stres i napetost zbog njegova ponašanja u zadnjih godinu i pol dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar