Arrabiata: Recept za preukusno lagano jelo od sastojaka koje već imate u kući

Cooking 21. kol 202422:46 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Tjestenina arrabiata klasično je talijansko jelo, jednostavno i lagano za pripremu, a vrlo ukusno.

Zvijezda ovog jela je sočno, aromatično povrće kojeg trenutno ima u izobilju pa je arrabiata odličan izbor za lagani ručak ili večeru tijekom toplih ljetnih dana. Uz to, priprema se brzo i lako pa vjerujemo da će biti čest gost na vašem stolu.

Evo i recepta.

Sastojci

300 g tjestenine

400 g pirea od rajčice ili sjeckane rajčice iz konzerve
3-4 češnja sitno isjeckanog češnjaka
2-3 svježe crvene ljute paprike (ili 1-2 žličice crvene ljute paprike u prahu, ako ne možete pronaći svježe)
3-4 žlice maslinovog ulja

sol i svježe mljeveni crni papar po želji
2-3 žlice svježe isjeckanog peršina (ili sušenog peršina, ako nemate svježi)
parmezan ili pecorino (po želji, za posluživanje)

Priprema

U velikom loncu sa slanom vodom, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, dok ne bude „al dente“. Kada je gotova, procijedite je, ali sačuvajte malo vode od kuhanja.

Dok se tjestenina kuha, u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte isjeckani češnjak i crvene ljute paprike (ako koristite svježe) ili crvenu ljutu papriku u prahu. Pržite kratko dok češnjak ne postane zlatnosmeđ i mirisan, ali pazite da ne zagori.

Dodajte pire od rajčice. Promiješajte i pustite da se umak krčka na srednje niskoj vatri 10 – 15 minuta, dok se ne zgusne. Po potrebi dodajte sol i svježe mljeveni crni papar.

Dodajte kuhanu tjesteninu u umak i dobro promiješajte da se tjestenina ravnomjerno obloži umakom. Ako je umak pregust, možete dodati malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine.

Maknite s vatre i umiješajte sjeckani peršin.

Tjesteninu arrabiata poslužite toplu, s parmezanom ili pecorinom po želji.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!