Kruh je pun ugljikohidrata i često se nalazi na popisu neželjenih namirnica.
Kvaliteta kruha ovisi o vrsti žitarica i sastojcima koji se koriste za njegovu izradu. U nedostatku kvalitetnog kruha u trgovinama, u izradi se možete okušati i sami.
Kako to napraviti na pravi način, otrkila je nutricionistica Zrinka Babić, koja je za Krenizdravo pojasnila zašto je kruh kvalitetna namirnica koju bismo trebali često konzumirati:
“Mitovi i dezinformacije poput ‘ugljikohidrati debljaju’ ili ‘kruh deblja’ nisu točni jer se kod debljanja i mršavljenja sve zapravo svodi na čistu matematiku. Ako unosimo više kalorija nego što ih potrošimo, debljamo se, i obrnuto. U prvom slučaju govorimo o kalorijskom suficitu, a u drugom o kalorijskom deficitu”, rekla je.
To znači da osoba može cijeli dan jesti samo kruh ili ugljikohidrate i unijeti manje kalorija nego što joj je potrebno i tako mršavjeti.
Može li kruh ipak biti i izvor proteina?
Sve češće na tržištu možemo pronaći proteinski kruh, najčešće napravljen od raznoraznih sjemenki. No prednost nad takvim kruhovima uvijek ima svježe pečeni kruh, ali ne onaj napravljen od klasičnog bijelog brašna. Iako pekarnice obiluju ovakvim proizvodima, nutricionistica Zrinka Babić savjetuje kako prijeći na zdravije varijante kruha:
“Kruh je odličan izvor (složenih) ugljikohidrata, odnosno energije, ali i vlakana, fitokemikalija, vitamina i minerala. Ako ste dosad konzumirali većinom bijeli kruh ili proizvode od bijelog brašna, za početak pokušajte 50 % ukupnog unosa ugljikohidrata zamijeniti s integralnim verzijama, odnosno složenim ugljikohidratima. Tako ćete unijeti više vlakana, proteina, vitamina i minerala, duže ćete osjećati sitost, a šećer u krvi bit će stabilniji. To znači da će i sama koncentracija, fokus i energija biti bolji”, veli.
Domaći proteinski kruh – recept
Kako biste izradili proteinski kruh iz kućne radinosti, potrebne su vam kvalitetne namirnice, koje su posljednjih godina kod nas sve dostupnije. Zobene posije, bademovo brašno, laneno brašno i prašak za pecivo su neki od sastojaka koji će vam trebati za izradu zdravog kruha.
Sastojci:
– 250 g zobenih posija
– 30 g brašna od slanutka
– 15 g kokosova brašna
– 15 g lanenog brašna
– 15 g bademova brašna
– 10 g praška za pecivo
– 500 g svježeg posnog sira
– 15 g sitne soli
– 4 jaja veličine M
Priprema:
Pripremite kalup tako da ga obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 170°C. Dobro pomiješajte sve suhe sastojke, a u zasebnoj posudi izmiksajte sir, sol te dodajte jedno po jedno jaje.
U mokre sastojke umiješajte suhe i dobro izradite smjesu. Smjesu potom ravnomjerno rasporedite u kalup i poravnajte.
Stavite smjesu peći u prethodno zagrijanu pećnicu na otprilike 45 minuta.
Kruh će dobiti zlatno smeđu koricu, a kad čačkalicom probodete sredinu, na čačkalici će ostati malo vlažnih mrvica.
Pečeni kruh izvadite iz kalupa i okrenite ga na rešetku za hlađenje. Vrlo je važno da se kruh dobro ohladi i posuši, pa ga prekrijte čistom pamučnom krpom i ostavite da se hladi preko noći na sobnoj temperaturi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!