Jesen je idealno vrijeme za pripremu toplih i mekih peciva, koja se odlično slažu sa kavom, čajem ili toplim mlijekom.
Sastojci:
Za tijesto
– 600 g brašna
– 150 g šećera
– 10 g soli
– 1 vrećica suhog kvasca
– 100 g maslaca
– oko 250 ml toplog mlijeka
– 2 jaja
– 2 žličice cimeta
Za punjenje:
– 400 g mljevenog maka
– 150 g šećera
– 50 g maslaca
– 200 ml mlijeka
– 2 žlice marmelade od marelice
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, kvasac, šećer, sol i cimet. Zatim pripremite toplo mlijeko i dodajte mu maslac. Pomiješajte suhe sastojke i dodajte pripremljeno mlijeko i maslac. Uz miješanje dodajte jaja, pa mijesite tijesto dok se ne počnu stvarati mjehurići.
Zamijesite tijesto u kuglu, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Zatim još jednom premijesite i ostavite da se diže. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Prvo ulijte mlijeko u lonac i dodajte maslac. Potrebno je kuhati na laganoj vatri.
Istovremeno u posudi pripremite smjesu maka i šećera. Smjesu maka i šećera prelijte mlijekom i otopljenim maslacem. Zatim dodajte marmeladu od marelica i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Nakon toga ponovno dolazi priprema tijesta. Potrebno je još jednom promiješati i podijeliti na dva jednaka dijela.
Valjkom za tijesto razvaljajte tijesto na centimetar debljine i premažite nadjevom. Međutim, nadjev ne pokriva cijelo tijesto. Potrebno je ostaviti nekoliko centimetara bez punjenja.
Pažljivo prevucite tijesto s namazane strane na praznu stranu. Kada ste gotovi s ovim korakom, na nož stavite malo brašna da se nadjev ne lijepi prilikom rezanja. Rolat narežite na kolutove širine oko dva centimetra.
U pleh staviti papir za pečenje i poredajte kolutove.
Ova peciva je potrebno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Po želji gotove pužiće pospite makom sa šećerom u prahu.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!