Vjerojatno smo svi nekad kroz život čuli da ne smijemo stavljati kuhinjske noževe u perilicu posuđa. Ali, je li to stvarno tako loše?
Pa da, zapravo jest, tvrde stručnjaci iz renomiranog njemačkog proizvođača noža Wüsthof i Instituta za kulinarsko obrazovanje. Otkrili su koja su tri glavna razloga zbog kojih ne biste trebali stavljati noževe u perilicu posuđa, čak i ako ih često mijenjate, prenosi Večernji list.
1. Toplina i deterdžent oštećuju oštricu: “Postoji nekoliko razloga zašto preporučujemo da ne stavljate noževe u perilicu posuđa”, kaže Florian Rotondi, zamjenik voditelja upravljanja kvalitetom u Wüsthofu. “Prije svega, toplina i agresivni deterdženti i soli oštećuju noževe. Oštrice postaju tupe i podložnije hrđanju. Najgore mjesto za noževe u perilici posuđa je košara za pribor za jelo. Ovdje će pribor za jelo i oštrice nastaviti udarati jedna o drugu, što oštećuje oštrice.”
Shawn Matijevich, glavni kuhar odjela za online kulinarsku umjetnost i prehranu na Institutu za kulinarsko obrazovanje, slaže s Rotondijem o šteti koju deterdženti, toplina, vlaga i udaranje mogu prouzročiti vašim noževima i dodaje: “Većinu vremena ta šteta na oštrica se ne vidi jer je oštrica noža mikroskopska.” Drugim riječima, čak i ako mislite da vaši noževi izgledaju dobro kad izađu iz perilice posuđa, vjerojatno su oštećeni.
2. Voda će oštetiti ručku: Rotondi dodaje da vlaga može prodrijeti čak i u najmanje pukotine na dršci vašeg noža, uzrokujući da drvene drške nabubre i postanu krte. Zadnje što želite je da vam se drška noža slomi, pogotovo ako se to dogodi dok ga koristite.
3. Opasno je: Čak i ako se ne brinete da ćete oštetiti svoje noževe, stavljanje oštrih noževa u perilicu posuđa predstavlja opasnost za djecu, pa čak i odrasle koji bi mogli dotaknuti ili zgrabiti nož i porezati se. A, ako imate kućne ljubimce koje jednostavno ne možete držati podalje od perilice posuđa, nož u njoj također predstavlja opasnost za njih.
“Uvijek sam ručno prao svoje noževe jer toplina, kemikalije i mehanički pokreti zajedno rade kako bi ih uništili u prilično kratkom roku”, kaže Matijevich. Čim završite s korištenjem kuharskog noža, noža za guljenje ili bilo kojeg drugog kuhinjskog noža, operite ga toplom vodom i sapunicom, dobro ga isperite i odmah osušite kako biste spriječili mrlje i koroziju. Zatim ga odložite na sigurno mjesto.
Što se tiče najboljeg mjesta za pohranjivanje vaših noževa, Matijevich preporučuje blok za noževe ili magnetsku traku. “Definitivno ih ne želite spremati u ladicu s hrpom drugog posuđa”, kaže Matijevich, “Svaki put kad otvorite ladicu, sve lupa i otupljuje oštricu.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!